Gotvach.bg»Статии»Кулинария»История и рецепти на лимонадата

История и рецепти на лимонадата

AdminAdmin
Администратор
95442k
Освежаваща Лимонада

Всеки обича охладена лимонада в горещия следобед. Но знае ли някой как е възникнала тази напитка? Прочетете, за да научите историята на любимото си питие.

Лимонада е освежаваща напитка, на която се наслаждават хора от всички възрасти в целия свят. Тя се състои от лимон, вода и захар и е много лесна за приготвяне. Човек може да се наслади на различни видове лимонада в различните страни. Някъде, тя е под формата на газирана напитка, а на други места е направена от обикновена вода.

История на лимонада

Лимоните са били открити първо в Северна Индия, Китай и Бирма, и са използвани в Персия, арабските страни, Ирак и Египет около 700 г. Лимонът е бил основната съставка в различни ястия и лимонадата се е правила в страни, където е имало лимони.

Лимонада

Въпреки това, първите писмени доказателства за съществуването на лимонадата са открити в египетските писания и затова има причина да вярваме, че лимонадата произхожда от Египет. В тях се казва, че селяните там са пиели вино, произведено от лимон, фурми и мед.

Други пък вярват, че лимонадата е открита за първи път във Франция през 16 век. В Кайро, лимонадата е била любима напитка не само на местните жители, но също така е била и изнасяна през 13 век.

Днес могат да се намерят най-различни готови видове лимонадени напитки в магазините. Съществуват три основни типа лимонада, а именно обикновена (чиста), мътна и газирана лимонада. Чистата лимонада е направена от газирана или обикновена вода, без добавяне на захар.

Това е популярна напитка в европейските страни, но напоследък подсладените варианти също са разпространени. Мътната лимонада е традиционна напитка в Индия, САЩ и Канада и е направена от обикновена вода, лимон и захар. Газираната лимонада е произведена от сода, като се използват както естествени, така и изкуствени лимонени есенции.

Розова Лимонада

История и рецепти на лимонадата

Друг тип лимонада е розовата лимонада, популярна в САЩ. Обикновено е направена от сок от цвекло и е по-сладка от нормалната лимонада. Има няколко смешни истории около създаването на този вид лимонада. Една от тях гласи, че са паднали няколко капки розова боя от ботушите на ездач от цирка в Ню Джърси в лимонадата на Хенри Грифит. Тъй като той не е имал време да направи лимонада отново, тази е била дадена на клиентите и е станала голям хит.

Напоследък има най-различни видове розова лимонада, направена от натурални сокове от грозде, череши, червено грозде и ягоди.

Днес лимонадата е предпочитана не само като отделно питие, но и като добавка в различни коктейли. Децата в САЩ, поставят лимонадени щандове в техните квартали, за да изкарат пари по време на лятото.

Традиционни рецепти за лимонада

Лимонадата е не само вкусно, но е и здравословно и лесно за приготвяне питие. Традиционният начин за приготвяне на лимонада е лесен и отнема по-малко от 15 минути.

Необходими продукти:

• 1 чаша вода

• 5 лимона

• ¾ чаша захар

• 4 чаши ледено студена вода

• ½ чаша прясна мента

• кубчета лед

Начин на приготвяне: Вземете 1 лимон и изцедете сока му в малка купа, след което я оставете настрана. Вземете останалите два лимона, обелете ги и ги сложете в тиган с дълбоко дъно заедно с вода и захар. Дръжте тигана на слаб огън и бъркайте, докато захарта се разтопи напълно.

Нарежете няколко листа мента на малки парченца и ги добавете към водата, когато започне да ври. След това охладете. Нарежете останалите 2 лимона на тънки резени и ги поставете в голяма кана за сервиране. Сипете захарната смес в каната през цедка и добавете лимоновия сок, който оставихте настрани по-рано. Добавете студена вода и кубчета лед и разбъркайте добре.

Можете да пробвате различни видове лимонада, използвайки различни плодове, като малини, боровинки, диня, зелена ябълка и др. Лимонада с джинджифил, мляко или различни подправки също може да се приготви в домашни условия, както и лимонадата от диня.

Лимонада от диня

Необходими продукти:

• ½ чаша лимонов сок

• ½ диня

• 1 чаша вода

• ⅓ чаша захар

Начин на приготвяне: Обелете външния слой на динята, отстранете всички семена и я нарежете на парчета. Пасирайте парчетата диня заедно с вода, за да се получи фин сок. Вземете голяма кана, прибавете лимоновия сок и захарта и изсипете динения сок през цедка. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори. Охладете и сервирайте с лед.

Невероятно е как тази странна комбинация от сладък и кисел вкус е завладяла сърцата на мнозина в продължение на хиляди години. Дори и днес, хората обичат да изпият чаша охладена лимонада след изморителния работен ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ваня
ваня
23.07.2013 11:46
Мисля, че лимонадата приготвена по българска рецепта е перфектна.
0
0