Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Конското месо е деликатес в много страни

Конското месо е деликатес в много страни

AdminAdmin
Администратор
95442k
Меса

Вярвате или не, има много страни по света, където хората се наслаждават на бургери с конско месо.

Тъй като конете са изиграли голяма роля в историята на цивилизовано общество, както като впрегнати животни, така и като домашни любимци, за много култури дори мисълта за ядене на конско месо е табу. Американците, например, не биха приели идеята за ядене на конско.

Но в Южна Америка, Китай, Япония и редица европейски страни, включително Франция, Италия и Швейцария, то е толкова често на масата, колкото и останалите меса. Осем от най-населените държави в света изяждат почти 5 млн. коне всяка година.

Във Франция апетитът за ядене на конско месо съществува от няколко столетия. Барон Жан-Доминик Лари, хирурга на Наполеон, дал предложение, когато войските гладували да готвят и ядат месо от коне, които са умрели в битките. Така че кавалеристите взели от конското месо, опекли го на огън, сложили подправки и поставили началото на консумацията на конско филе.

Конското месо всъщност е доста здравословно, стига да можете да се абстрахирате от образа на животното, което гледа към вас с жалостивите си очи. Месото е постно, фино, леко сладко, богато на протеини.

Конете дори имат имунитет към болестта луда крава. Монреал е особен любител на конско и касапите, които се специализират в тази област са особено заети през последните години, благодарение на разпространението на болестта луда крава.

Кон

Голяма част от 65 000-те коне, които се колят всяка година в Съединените щати, се изпращат до Япония, Европа и Квебек, където има консумация на това месо. В Квебек и европейските страни, само специализирани магазини за конско месо могат да го продават и то се продават под формата на кайма, наденици, пържоли.

Индивидуалното решение за консумация на конско месо, често се основава на религиозни причини. Много мюсюлмански култури не забраняват строго консумацията на конско, но не го препоръчват. Едно от обясненията за обезсърчаването на консумацията на това месо е, че конете се използват редовно във войските на мюсюлманските страни.

Тъй като обаче в наши дни употребата им за военни цели е намаляла, мнозина смятат, че яденето на конско не трябва да бъде забранено. Еврейските закони по отношение на храненето забраняват консумацията на конско поради факта, че конете не са преживни животни. В римската католическа църква забраната да се яде конско датира от 8-ми век и все още важи.

Вероятно най-голямата причина много хора да изпитват погнуса от идеята да ядат конско е, че в продължение на столетия, човечеството е поддържало тясна връзка с тези животни, подобно на домашни любимци.

Тази близост редовно е демонстрирана във филмите и книгите. Повечето хора в Съединените щати смятат конете за другари, а не вечеря. Но в много други страни по света те се считат за деликатес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest