Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тиквата – тайните на вкусния есенен плод

Тиквата – тайните на вкусния есенен плод

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Тиквата – тайните на вкусния есенен плод

В края на август започва да зрее един от най популярните и полезни зеленчуци – тиквата.

Тиквата се консумира още от древни времена. Открита е на територията на днешно Мексико преди около 5000 години. Пренесена е в Европа през XVI век от испанците и много бързо се разпространява.

Тиквата е шампион сред зеленчуците в богатството на желязо. Освен него съдържа витамините B, C, E, PP, каротин и редкият витамин Т, който допринася за по-ускорените темпове на метаболизма.

Тиквата подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт, сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците, увеличава жлъчната секреция и подобрява метаболизма.

Тиквата е пълна с микроелементи, които съдържат минимално количество калории.

Сок от тиква

Тиквеният сок успокоява и приспива. Тиквените семки се смятат за добро противоглистно средство, а маслото от тях има дезифенкциращ ефект и помага при порязвания и изгаряния.

Една тиква може да стигне до 35 килограма. Въпреки това в книгата с Рекордите на Гинес е записана 820 килограмова тиква, отгледана от американеца Крис Стивънсън.

Този зеленчук се среща в различни цветови варианти – оранжев, жълт, зелен, червен, бял и сив.

Съществуват дори различни суеверия и легенди с тиквата, като тя е основен протагонист на празника Хелоуин.

В древен Китай тиквите са се използвани като талисмани, с които се привлича богатство в дома. Китайците почиствали една тиква, поставяли вътре монети и я слагали в предната част на къщата, за да привличат материално благополучие. В някои райони на страната подарявали тиква на младите двойки, като пожелание за плодовитост.

В Лаос разпространяват легенда, подобна на тази за Ноевия ковчег, според която птица предупредила един от най-праведните хора за предстоящия потоп. Заедно със семейството си той се скрил в една голяма тиква и така останали единствените оцелели от бедствието.

Тиква

В Камбоджа и Тайланд използват тиквите за гонене на зли духове и лечение на безплодие.

В западна Европа и САЩ този зеленчук е главен герой на мистичния празник Хелоуин, като служи за създаването на загадъчна атмосфера.

Вижте още:

- Най-здравословните ястия с тиква;

- Защо да ядем редовно тиква;

- Десерти с тиква за душата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest