Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране на патладжани

Консервиране на патладжани

Патладжани

Вече e време да подготвяме зимнината и да приберем всякакви зеленчуци, които ще ни бъдат нужни на зима и няма да можем да намерим по магазините.

Повечето от тях ни дават възможност да решим дали да ги приберем във фризера или пък на консерви. Патладжаните можем да консервираме по доста различни начини. Започваме с патладжан в доматен сок, който можете да затворите в буркани. Ето и каква е рецептата:

Патладжан с доматен сок

Пържени патладжани

Необходими продукти: 3 кг патладжан, 2-3 домата, черен пипер, сол, магданоз, лук, дафинов лист, олио, оцет, захар

Начин на приготвяне: Първо нарязвате патладжана на парчета и го оставяте да се отцеди, като предварително го посолите. След около половин час потапяте всяко парче в брашно и го пържите в сгорещено олио.

След като се зачерви от двете страни, го изваждате от тигана. Сложете лука да се задуши хубаво и прибавете настърганите домати, след като сместа заври, добавете подправките и оставяме да поври.

Патладжан с доматен сос

Накрая добавяте към соса и парчетата пълнен патладжан, след което варите не повече от 5-6 минути. Когато го изключите, добавете магданоза и изсипете в буркани, докато е все още топло. Следва да стерилизирате за един час и след това да охладите бурканите.

За следващата рецепта няма да ви бъде необходим оцет. Ето и нужните продукти:

Патладжан в олио

Консерви патладжан

Необходими продукти: 3 кг патладжан, 100 г лук, 200 г моркови, глава целина, сол, магданоз, олио, черен пипер

Начин на приготвяне: Слагате на котлона тенджера с вода, която трябва да възври. След това добавяте патладжаните, за да омекнат. Когато са готови, извадете ги и ги нарежете на шайби с дебелина около сантиметър. Следва да ги запържите в сгорещено олио. След като се зачервят и ги извадите, поръсете ги с черен пипер и сол.

Останалите зеленчуци – лука, морковите и целината режете на филии. Нареждате в подходящи буркани парче патладжан, а между тях слагате от другите зеленчуци. Най-накрая заливате патладжана със олиото, където се е пържил, предварително прецедено. Затваряте и стерилизирате за 15 минути.

Можете да консервирате и пържен патладжан с малко чесън – без никакви останали зеленчуци. Просто трябва да нарежете патладжана на филии и след като изтече горчивия сок да го запържите.

След това нареждате в буркани предварително отцедените от мазнината парчета и поръсвате с чесън между тях. Следва отново да залеете патладжана с прецеденото олио, слагате капачки и стерилизирате за десетина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest