Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Икономични рецепти с хляб

Икономични рецепти с хляб

Хляб

Остатъците от хляб лесно могат да бъдат оползотворени. С тях можете да си приготвите закуска или някакъв сладкиш, който да е подходяща компания на следобедния чай или кафе. Най-лесният и добре познат вариант за рецепта с хляб са пържени филийки.

Крутоните също са добра идея и са идеално мезе за бира – ароматни, с различни подправки, освен това се приготвят много лесно. Ние ви предлагаме три други рецепти, които можете бързо да си направите у дома.

Започваме с вкусна закуска, а ето и необходимото:

Закуска от хляб и мляко

Необходими продукти: половин хляб, кофичка кисело мляко, 1 ч.л сода за хляб, 1 к.ч олио, 2 – 3 яйца, 300 г сирене

Пица от хляб

Начин на приготвяне: Нарежете хляба на кубчета, а сиренето натрошете. Разбъркайте ги заедно и изсипете в намазнена тавичка. Отгоре залейте с предварително разбитите яйца, киселото мляко и содата. Печете в предварително загрята фурна. Ако имате кашкавал – настържете отгоре малко преди да извадите тавата от фурната.

Пица от хляб

Необходими продукти: хляб, 1 яйце, кофичка кисело мляко, ½ ч.л сода за хляб, лютеница, салам, чубрица, маслини, масло или олио

Начин на приготвяне: Първо намажете тавичката с олио или масло, наредете филиите нарязани на тънко – трябва да бъдат плътно една до друга. В купа разбийте едно яйце, добавете угасената в млякото сода. Заливате филиите и запичате за кратко.

Хлебен сладкиш

След като промени цвета си, извадете хляба и сложете лютеница, нарязан салам, чубрица, маслини – каквото имате под ръка. Ако искате, може да сложите само сирене или малко кашкавал и подправки на вкус. Запечете.

Последното предложение е за сладкиш – в него има и ядки, и стафиди, но можете да ги пропуснете ако не разполагате в момента с тях.

Сладкиш от стар хляб

Необходими продукти: стар хляб, орехи, стафиди, 2 яйца, захар на вкус, 30 мл олио, 1 ч.ч. вода, компот

Начин на приготвяне: Хлябът се реже на филии и се изпича, след което хубаво се натрошава. Другите продукти се разбиват в отделна купа. Следва към сместа да добавите натрошения хляб – изсипвате всичко в намазнена тава. Печете в загрята фурна, а когато сладкишът е готов, залейте го с сиропа от компот по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest