Кога и как да готвим със зехтин

Зехтин

Едно от най-разпространените заблуждения е, че зехтинът е подходящ за приготвянето само на студена кухня. Противно на схващането, че мазнините са враг номер едно за здравето на човек, благодарение на съществуването на зехтина, това не е така.

Зехтинът има свойството да намалява натрупването на мазнини в черния дроб. Поради това, както и спрямо всичките му останали ползи, той заема авторитетно място в здравословното и диетично хранене на съвременния човек.

Зехтинът е много по-подходящ от останалите мазнини за готвене, пържене и задушаване. Но когато се използва за печене и пържене, съществуват няколко особености, които трябва да се спазват.

На първо място, той не трябва да бъде загряван до точка на кипене, тъй като това би променило химичния му състав и е предпоставка за разграждане. Зехтинът е изключително богат на антиоксиданти, биоактивни компоненти, феноли, имащи редица доказани здравословни ползи.

Готвене със зехтин

Високата температура на обработка обаче води да разграждането им и загубата на ефективността. Освен това се образуват вредни за организма вещества.

Когато готвите със зехтин, трябва да знаете, че не по-старият от половин година от датата на производството не трябва да се загрява, тъй като много ще пръска. Това се дължи на частиците от месестата част, които до този момент не са се утаили все още. Поради тази причина младият зехтин има и по-силен вкус от този на узрелия.

Студено пресованият зехтин не трябва да се използва за готвене. Той е подходящ само за консумация в суров вид – най-добре за овкусяване на салати. За готвене има специално разработен зехтин, който запазва вкусовите си качества при термична обработка. Реално той не притежава същите качества на студено пресования, но определено е по-здравословен от олиото.

Когато се използва за консервиране, на практика всеки зехтин е подходящ. А и почти всеки продукт може да се консервира в него, като най-често се практикува със зеленчуци, сирене и плодове.

Загряване на зехтин

Най-важното условие е хранителният продукт да е изцяло покрит и предварително изварен или изсушен, за да се извлече водата от него и да се избегне евентуално образуване на плесен.

Когато зехтинът се добавя в салатата, е най-добре това да става накрая. По този начин съставките се съчетават най-добре. Когато загрявате зехтин пък, може да добавяте в него малко пресован чесън и свежи ароматни треви.

Разпространено вярване е, че когато приготвяте макаронени изделия, то е добре да им добавяте по 1-2 супени лъжици зехтин. По този начин, когато се варят, няма да залепват. Склонни сме да не се съгласим на 100 % с твърдението, защото мазнината все пак остава отгоре на водата. Истината е, че трябва да разбърквате регулярно, особено в началото, ако искате пастата да не се слепне.

Зехтинът, в комбинация с чесън, черен пипер, розмарин и мащерка, е изключително подходящ за мариноване на месо. Добавянето на 1-2 супени лъжици зехтин към тестото за пица пък ще го направи изключително еластично.

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
jana
jana
21.06.2015 17:40
Moje li da ce vzima po 1supena lujiza na gladno studenopresovan zehtin za bolen cheten drob.
0
0