четвъртък, 18 септември

Как се вари царевица

Варена царевица
4 от 6 Гласа

Царевицата е много вкусна и хранителна и е подходяща както за салати, така и за супи и ястия, а също така и за директна консумация.

Важното е да я сварите правилно, за да може тя да не изгуби полезните си вещества, а в същото време да има приятен вкус, на който вие и вашите близки да се насладите.

Можете да сварите царевицата по два начина – на кочани или на зърна. И двата начина на варене имат своите предимства по отношение на вкус и сервиране.

Кочани царевица

Много вкусна става царевицата, когато се свари на кочани. Можете да сварите кочаните както цели, така и предварително да ги разрежете на половинки – всичко зависи от това как искате да ги сервирате.

Когато са разрязани предварително на половинки, кочаните царевица са по-удобни за сервиране като гарнитура. Когато са цели, са любима вкусотия на деца и възрастни – трябва само да се поръсят със сол и да се хапнат.

За да сварите кочаните царевица, почистете ги първо от листата и от така наречената коса – дългите жълти конци. След това наредете кочаните плътно един до друг, за да поберете повече, залейте ги с вода така, че да ги покрива изцяло, и ги покрийте с няколко от листата.

Царевица

Покриването с листа гарантира по-наситения вкус на царевицата.

Отгоре сложете чиния, която да ги затисне, похлупете с капак и сложете на котлона. Варете около половин час, докато зърната станат меки. Ако царевицата е млечна, ще са необходими не повече от 15-20 минути, за да се свари.

Сервирайте топла. Може да намажете кочаните с малко масло, преди да поръсите със сол. Половинките кочани са добра гарнитура за печено месо, подходящи са и за допълване на зеленчукови ястия.

Можете да сварите царевицата и на зърна. За целта обрулете зърната от кочана и ги пуснете във вряща подсолена вода. Варете около 15-20 минути, докато омекнат. Извадете зърната с решетъчна лъжица, за да се отцедят от водата.

След това можете да сервирате царевицата с масло, копър и сол като гарнитура към месни или рибни ястия или просто като ордьовър.

Сварените царевични зърна могат също така да се използват за допълване на салати, ястия с месо, зеленчукови ястия и вкусни супи.

Отзиви (2)

  • 1
    0
    Отговор
    Венци от Бург/Аз/

    2014-09-15, Оценка 5 от 5 за Как се вари царевица

    В бульона от царевицата може да добавите две кубчета пилешки бульон,три картофа на кубчета,три зърна черен пипер,глава лук,стрък целина и шепа фиде.Варите още двадесет минути и сервирате разкошна супа.Добър апетит,дами игоспода:-) !
  • 8
    13
    Отговор
    Da4ko

    2014-07-10, Оценка 5 от 5 за Как се вари царевица

    можеше само да напишеш колко време се вари за да стане вкусна другите глупости са напълно излишни ...

На тази статия е публикуван материал относно Как се вари царевица. Ако имаш критика или мислиш, че написаната информация не е по темата Как се вари царевица, можеш да се свържеш с нас от форумуляра за връзка и ние ще редактираме/разширим статията.