Варена царевица

Как се вари царевица

Царевицата е много вкусна и хранителна и е подходяща както за салати, така и за супи и ястия, а също така и за директна консумация.

Важното е да я сварите правилно, за да може тя да не изгуби полезните си вещества, а в същото време да има приятен вкус, на който вие и вашите близки да се насладите.

Можете да сварите царевицата по два начина – на кочани или на зърна. И двата начина на варене имат своите предимства по отношение на вкус и сервиране.

Кочани царевица

Много вкусна става царевицата, когато се свари на кочани. Можете да сварите кочаните както цели, така и предварително да ги разрежете на половинки – всичко зависи от това как искате да ги сервирате.

Когато са разрязани предварително на половинки, кочаните царевица са по-удобни за сервиране като гарнитура. Когато са цели, са любима вкусотия на деца и възрастни – трябва само да се поръсят със сол и да се хапнат.

За да сварите кочаните царевица, почистете ги първо от листата и от така наречената коса – дългите жълти конци. След това наредете кочаните плътно един до друг, за да поберете повече, залейте ги с вода така, че да ги покрива изцяло, и ги покрийте с няколко от листата.

Царевица

Покриването с листа гарантира по-наситения вкус на царевицата.

Отгоре сложете чиния, която да ги затисне, похлупете с капак и сложете на котлона. Варете около половин час, докато зърната станат меки. Ако царевицата е млечна, ще са необходими не повече от 15-20 минути, за да се свари.

Сервирайте топла. Може да намажете кочаните с малко масло, преди да поръсите със сол. Половинките кочани са добра гарнитура за печено месо, подходящи са и за допълване на зеленчукови ястия.

Можете да сварите царевицата и на зърна. За целта обрулете зърната от кочана и ги пуснете във вряща подсолена вода. Варете около 15-20 минути, докато омекнат. Извадете зърната с решетъчна лъжица, за да се отцедят от водата.

След това можете да сервирате царевицата с масло, копър и сол като гарнитура към месни или рибни ястия или просто като ордьовър.

Сварените царевични зърна могат също така да се използват за допълване на салати, ястия с месо, зеленчукови ястия и вкусни супи.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4.1
Общо 7 гласували
5 4
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Яна
05.09.2015 22:16
защо отежнявате толкова статиите си, това е ужасно, трябваше да прочета половината статия докато стигна до момента за колко минути се вари, надявам се всеки знае, че може да се вари на кочан или на зърна и т.н. защо директно не пишете вари се 15,20 мин. ! Казвате НИЩО с много думи...
11
2
Венци от Бург/Аз/
15.09.2014 15:30
В бульона от царевицата може да добавите две кубчета пилешки бульон,три картофа на кубчета,три зърна черен пипер,глава лук,стрък целина и шепа фиде.Варите още двадесет минути и сервирате разкошна супа.Добър апетит,дами игоспода:-) !
7
8
Боби
13.08.2015 15:52
Кубчетата бульон са само за самоубийци. В текста се говори за природосъобразно и здравословно хранене, а Вие препоръчвате канцерогенни овкусители и консерванти.
12
1
Da4ko
10.07.2014 15:46
можеше само да напишеш колко време се вари за да стане вкусна другите глупости са напълно излишни ...
18
18
Яна
05.09.2015 22:17
Да, ама не .. това са пълни глупости честно !!
2
1
Само Хасково
20.07.2015 15:33
Много вярно
1
1

Водещи от категорията

Подобни Статии

Избрано

Gotvach.bg във Фейсбук

От другите сайтове

Свързани Рецепти