Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Служителите на фаст фууд заведенията се вдигнаха на стачка

Служителите на фаст фууд заведенията се вдигнаха на стачка

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Заведения за бързо хранене

Работниците от веригите за бързо хранене в САЩ поискаха заплащането им да бъде увеличено – от 7.25 на час на 15 долара на час. Стачки се организираха в големите вериги Макдоналдс, Пица Хът и КейЕфСи.

Профсъюзите предупреждават, че ако исканията на служителите не бъдат удовлетворени, това ще бъде една от най-големите стачки в историята на бранша.

Към протеста се присъединиха 50 американски града и работещите в т. нар. търговия на дребно.

От МакДоналдс и Бъргър Кинг Уърлдайд съобщиха, че те просто се съобразяват с минималната работна заплата за страната, която е 7.25 долара на час. Веригите за бързо хранене подчертаха, че размерът на работната заплата не се определя от тях.

Анализатори прогнозират, че ако заплатата на работниците в заведенията за бързо хранене бъде увеличена, това ще се отрази на цените на предлаганите продукти, които също ще се вдигнат с около 25% на продукт.

Фаст фууд храните са предпочитани и заради ниските цени на продуктите им. Ако тези цени скочат нагоре, това сериозно ще намали броя на клиентите им.

За миналата година веригите за бързо хранене са добавили 3.9 млрд. долара в държавната хазна.

Макдоналдс стачки

Говорител на националната асоциация на ресторантьорите обясни, че заплатите във веригите за бързо хранене са ниски, защото персоналът е съставен от предимно млади и неопитни хора.

Гневът на служителите избухна, след призив на американския президент – Барак Обама, към многобройните търговски сектори, минималната работна заплата да бъде увеличена на 9 долара на час.

Минималната работна заплата в САЩ не е променяна от 2009 г.

По този повод Уолстрийт джърнъл публикува статия за робот, който прави палачинки с провокативното заглавие "Защо роботите скоро могат да заменят работещите в заведенията за бързо хранене, които искат по-висока минимална работна заплата? ".

В статията на ресторантите за бързо хранене се препоръчва да намалят персонала си, но да запазят атрактивните цени на продуктите си. Статията е по поръчка на американския институт по заетост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest