Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим домашен бял шоколад?

Как да си направим домашен бял шоколад?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Домашен бял шоколад

Белият шоколад е доста по-различен от кафявия и черния. Той притежава голяма хранителна стойност и високи вкусови качества.

Изключително калоричен е, тъй като съдържа до 50 % захар и до 40 % мазнини. Въпреки това е лесно усвоим, защото емулгираните му съставки са с ниска температура на топене.

При купените в магазина шоколади съдържащите се вещества не винаги отговарят на истината. Поради това е много по-добре да приготвите светлия вкусен десерт у дома.

Какаово масло

Бял шоколад

Необходими продукти: 60 гр. какаово масло, ¼ ч. ч. пудра захар (или 2 ч. л. мед), 1 ванилия, щипка сол, 3 с.л. сухо мляко

Начин на приготвяне: Какаовото масло се разтапя, най-добре на водна баня, докато консистенцията стане течна. Към маслото се добавя всичко останало, след което се разбърква.

Ако сте сложили захарта - добавете 1 ч. л. сухо мляко, но ако сте предпочели мед - сухото мляко трябва да е повече – 3 с. л. За по-интересен вкус може да добавите джинджифил, кокосови стърготини, канела, ядки, стафиди, сушени боровинки или ментови листеца.

Получената смес се излива в подходяща форма. За улеснение при изваждането на дъното може да се постели готварско фолио или станиол. Шоколадът се оставя за известно време, след което може да се консумира.

Бял шоколад

Лесно и вкусно. Много хора мислят, че белият шоколад се използва само за готова консумация и за украса на торти. Това обаче не е така. Той е основна съставка в редица вкусни рецепти. Като тази например:

Бишкотена торта

Необходими продукти: 100 гр. ягоди, 100 гр. бял шоколад (настърган), 500 мл. компот ягодов ( за напояване), 400 гр. заквасена сметана, 200 гр. течен шоколад кафяв, 6 пак. бишкоти, 1 л. сладкарска сметана

Начин на приготвяне: Сметаната се разбива с миксер, след което се разделя на три части. Едната част се смесва с ванилията, другата с кафявия течен шоколад, а третата - настъргания бял шоколад. Част от бишкотите се сиропират в компота и се редят върху форма за торта.

Намазват се със сметановия крем с ванилия. Отгоре се редят отново сиропирани бишкоти, като отгоре се мажат със сметановия крем с тъмен шоколад.

Най-отгоре слагаме се поставят отнове ред сиропирани бишкоти, като се маже със сметановия крем с бял шоколад. Тортата може да се доукраси с прави бишкоти по стените, а отгоре – с ягоди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest