Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какви храни и ястия да поднесем Мускат

С какви храни и ястия да поднесем Мускат

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Вино Мускат

Изключително популярното вино Мускат се произвежда от белия винен сорт грозде Мускат Отонел. Той се селектира за първи път през далечната 1852 г. в град Анже, Франция от Моро-Робер.

Сортът е създаден чрез кръстосване на сортовете Шасла с Мускат де Сомур. В Западна Европа навлиза през втората половина на ХІХ век, след което се разпространява в Централна и Източна Европа.

Днес този сорт грозде може да бъде открит във всеки винарски район. Това е така, тъй като бялото вино Мускат е сред най-популярните и търсени представители на тази напитка.

Сьомга

Всички знаем, че виното и храната са неделими. Добрата им комбинация е от изключително значение. Виното подчертава вкуса на храната, както и обратното. А това често води до непознати вкусови аспекти.

Вино Мускат, както всяко друго вино, се съчетава добре с меса. Но тъй като е по-леко от червеното вино, то е най-добре и те да са леки. Рибата също е подходяща.

Кашу

От друга страна се смята, че вкусът на Муската може да се усети най-добре консумиран с люта индийска храна, пикантни турски ястия, специфични, но много вкусни тайландска и виетнамска кухни.

Вино Мускат има богат, оживяващ вкус с произнесени аромати на плод. Често се забелязват пикантност, аромати на ядки или зърнени култури. Именно поради тези си характеристики храната, съчетаващата се с тези вина храна трябва да е много ароматна и готвена с повече подправки.

Месно къри, пиле сервирано с бял или гъбен сос, печен омар, печена сьомга са само част от добрите предложения. От сирената трябва се изберат по-твърди или с по-силни аромати.

От друга страна, вино Мускат може да се консумира и с ядки. Кашу или фъстъци, минали през термична обработка, са перфектна комбинация. С тях обаче не трябва да се прекалява, тъй като са много тежки.

Вината направени от сорта Мускат трябва да се консумират млади и да се сервират при температура 8-10°С. При дълго отлежаване то губи своите вкусови качества. Ако ли виното е отлежавало в дъбова бъчва, то се охлажда до 10-12 градуса преди да се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest