Чушките са полезни за очите

Чушки

Чушките са чудесен избор за трапезата – можем да ги приготвим по много различни начини и винаги стават вкусни.

В ястията внасят особен аромат, а освен всички вкусови качества, които притежават, чушките могат да ни предпазят от сърдечно-съдови заболявания, както и болести на очите.

Изключително богати са на минералите фосфор и калций. Червените представители на зеленчука съдържат много витамин Е, С, А, както и бетакаротин.

Консерви от чушки

Витамин Е участва в много функции на организма – предпазва мастните вещества от окисление, участва и в съзряването на половите клетки и пр.

Витамин С е особено необходим за здравината на кръвоносните съдове, както и за тяхната еластичност, витамин А – помага за правилното функциониране на черния дроб, очите и др.

Батакаротинът, който се съдържа особено много в червените чушки, помага за предотвратяване на някои сърдечно-съдови заболявания, както и при очни проблеми.

Специалисти смятат, че при настинка спокойно можем да набавим необходимото количество витамин С чрез хапване на червени чушки. Изключително подходяща храна е тогава, когато нямаме апетит и сме отпаднали – витаминът повишава апетита и ще ни помогне с усещането за липса на енергия.

Люти чушки

Комбинацията между витамин С и бетакаротин предотвратява появата на макуларна дегенерация на очите, както и на катаракта. Не можем да не споменем и капсаицина, който се съдържа в чушките – на него дължим лютивината в лютите чушки.

Колкото повече капсаицин има в чушката, толкова е по-люта тя – това помага при запушен нос, а специалистите смятат това вещество може да унищожава раковите клетки.

В чушките се съдържа и значително количество лутеин, оранжевите са богати на зеаксантин. Режим, който е богат и на двете вещества, може да предпази човека от сърдечно-съдови заболявания, катаракта, както и някои видове рак.

Най-добрият вариант за консумация на чушките е да се похапват сурови. Ако пък искаме да увеличим бетакаротина, необходимо е да сварим до омекване чушките и да им добавим малко зехтин.

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати