Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Класически френски рецепти

Класически френски рецепти

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Телешко бургиньон

Пригответе вкусни ястия по класически френски рецепти, ако искате да изненадате приятно гостите или семейството си. Тези ястия за изискани и не се приготвят трудно.

Телешко във вино

Необходими продукти: 1 кг телешко филе, половин литър сухо червено вино, 6 зърна черен пипер, 15 мл оцет, 100 мл олио, 60 гр целина, 80 гр брашно, 400 мл телешки бульон, 2 супени лъжици доматено пюре, 4 скилидки чесън, 170 гр печурки, 400 гр артишок, магданоз, сол.

Телешко с вино

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета. Добавят се нарязаният на едро лук, черният пипер, солта. Полива се с оцета и виното. Разбърква се добре, похлупва се и се оставя да се маринова за 8 часа.

След това месото и лукът се отцеждат от маринатата и се запържват в част от маслото. Отделно се запържва целината и след това се добавя към месото и лука.

Всичко се премества в тавата, в която ще се задушава. Сипва се брашното, разбърква се добре и се добавят доматеното пюре и пресованият чесън. При постоянно бъркане се сипва маринатата и бульона.

Когато течността кипне, се оставя да се задушава във фурната на 170 градуса за около 2 часа и половина, докато месото омекне съвсем.

Фондю

Добавят се гъбите, обеленият и нарязан на едро артишок и солта. Задушава се още 15 минути. Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз преди сервиране.

Фондю Франш-Конте

Необходими продукти: 150 мл сухо бяло вино, 6 яйца, 250 гр кашкавал, 60 гр масло, 2 скилидки чесън, млян черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Виното се слага да ври заедно с чесъна, докато течността се изпари наполовина. Прецежда се и се охлажда. Суровите яйца се смесват с настъргания кашкавал, разтопеното масло, пипера, солта и охладеното и прецедено вино. Получената смес се сипва в гювечета и се пече десетина-петнадесет минути, докато не стане златиста. Сервира се с препечени филийки.

Филе миньон с гъби

Филе миньон с гъби

Необходими продукти: 700 грама телешко филе, 1 кг печурки, 120 гр масло, 40 гр брашно, 100 гр заквасена сметана, 100 мл сухо бяло вино, млян черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Гъбите се кипват за 3 минути, нарязват се на филийки и се запържват в половината масло до златисто.

Добавят се солта, пиперът, брашното и се запържва още 5 минути. След което се добавя сметаната, разбърква се и се оставя да кипне на бавен огън.

Месото се нарязва на парчета, осолява се, наръсва се с пипера и се запържва в останалото масло, докато получи коричка. Налива се виното и се оставя всичко да поври 1-2 минути.

Сервира се на плато, като в средата се слагат гъбите, а отстрани се нареждат парчетата месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боби
Боби
14.09.2013 11:21
Хубави рецепти. Фондюто мисля че е по-правилно да се нарича Франш-Комте. Това е името на региона. От там идва и името на сиренето Комте, което не е нищо друго а френския вариант на швейцарския Грюер. Що се отнася до фондютата, има няколко основни варианта. Швейцарския като го наричат моатие/моатие или 50/50 от две сирена - Грюер и Вашран Фрибуржоа. Вашрана прави това фондю по-кремаво. Савойското фондю се прави с три типа сирене - Ементал, Савойсти грюер и Абонданс. Това го прави малко по тежко. Не съм сигурен защо сте нарекли фондю с кашкавал Франш Комте :) По-скоро би трябвало да се нарича Български вариант на фондю. Сирената по-горе може и да приличат на кашкавал, но са много по-твърди, по-ароматни и общо взето трудно може да се получи нещо което се прави с Грюер или Комте ако се замести с кашкавал. За сведение, според мен френското сирене което може би най-много се доближава до българския кашкавал е Кантал, и то Кантал Жьон.
2
0