Кайма

Да си направим кайма за кюфтета

В националната ни традиция кюфтето представлява най-общо казано добре смляно месо, в комбинация с лук и подправки. Формата му е различна – от плоска до топчеста. Начините му на приготвяне също са разнообразни. Кюфтетата се пържат, пекат на скара или в тава на фурна. Някои пък ги приготвят чрез паниране или варене.

Когато става въпрос за кюфтета е важно да се знае, че те могат да се приготвят не само от месо. Има всевъзможни варианти на кюфтета от зеленчуци, като такива от картофи, спанак, тиквички, нахут, дори рибени.

В България приготвянето на кюфтетата е залегнало в националната традиция. Каймата за кюфтетата се мели на мелачка от тлъсто свинско и телешко месо, в пропорция 60 към 40.

Кюфтета

За целта могат да се използват още биволско, овче, магарешко, конско и дивечово месо. Използваното тлъсто свинско е универсално, но като негов заместител може да се използва и свинска сланина. Изобщо у нас кюфтета без свинска мазнина са сухи.

Във всяка държава традиционните кюфтета се приготвят по различен начин. В Турция например използват телешко или агнешко месо за мелене.

Приготвянето на каймата продължава, като към вече смляното месо се добавят намокрена среда от хляб, сол, зрял или зелен лук и яйце. Полученото се омесва добре. Към каймата в различните региони на страната се добавят различни подправки.

Кайма за Кюфтета

Те могат да са магданоз, черен пипер, чубрица и/или кимион. Ако рецептата го налага, към каймата могат да се добавят още ориз, настъргани картофи или кашкавал. При пържене на кюфтетата, те трябва да се овалят предварително в брашно.

Освен универсалните кюфтета, у нас съществуват още няколко разновидности. Те се определят в зависимост от добавяните им подправки. Кюфтета, подправени с много лют, кълцан червен пипер например, се наричат „нервозни кюфтета“. „Татарските” пък са с по-големи размери и съдържат разтопен кашкавал и люта чушка, а понякога и гъби, кисели краставички, бахар, и бира.

Кюфтета на Скара

Кайма за кюфтета

Необходими продукти: 500 г смляно 60 % телешко и 40 % свински месо, 1 глава лук, 1 филия хляб, сол, чубрица, червен и черен пипер, бахар ( по желание)

Начин на приготвяне: Лукът се настъргва и се омесва със смляното месо. Меката част на хляба се намокря и също се добавя. В чаша топла вода се разтваря ½ лъжичка сол, и се прибавя към сместа.

Подправя се с чубрица, щипка червен и черен пипер и кимион по желание. Каймата се омесва добре и се оставя да престои една нощ в хладилника. Ако нямате толкова време и 1-2 часа са достатъчни.

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Ива
Ива
18.03.2016 12:36
С повече хляб стават по-пухкави (пробвайте), а по принцип има 5 задължителни съставки - лук, хляб, яйце, черен пипер и, разбира се, сол.
1
0
mariana georgieva boyadzhieva
mariana georgieva boyadzhieva
17.07.2015 15:45
Za mene kaimata za kiufteta se pravi s iaice 4ubrica namokren hliab i iaice.Stava fantasti4no.
1
0
toi
toi
25.07.2015 13:03
kolko iaica slagash be madam :D
3
0
Ivanov
Ivanov
15.03.2015 08:50
!Tradicionno prigotvyane na kaima za kyufteta na skara podpravkata e luk,za kebap4eta e smlyan limion!Vsi4ko drugo ne e original.Priyaten apetit!
2
0

От другите ни сайтове

Свързани рецепти