Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Драстичен спад на нарушенията в заведенията по морето

Драстичен спад на нарушенията в заведенията по морето

MarianeMariane
Джедай
2559563k
БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчита драстичен спад на нарушенията по Българското черноморие. Това сочат обобщените данни от извършените проверки по обектите за хранене и заведенията по морските ни курорти.

Радостната тенденция, по мнение на експертите от БАБХ, е неколкократното намаление на нарушенията при еднакъв обем на извършените проверки.

По време на тазгодишния летен туристически сезон са констатирани много по-малко несъответствия в търговските обекти и съответно, издадени са много по-малко предписания за отстраняването им.

В рамките на активния летен сезон през 2013 година са извършени 4500 проверки. Съставени са 199 броя Актове за установяване на административно нарушение. За сравнение през 2011 година са съставени 618 акта, а през 2012 година техният брой е бил 259.

Собствениците на заведения и търговски обекти по морето все по-стриктно спазват изискванията на българското законодателство в областта на безопасността на храните, констатират експертите от БАБХ.

Заведения по морето

Анализът на резултатите от проверките на БАБХ сочи, че е намалял и броят на обектите, на които им е била наложена най-тежката санкция – временно преустановяване на дейността поради констатирани несъответствия.

Рекордьор в това отношение е била 2011 година, когато 63 нарушители са били принудени да „хлопнат кепенците“. През 2012 година са били затворени 12 заведения. Само един обект е бил затворен през 2013 година.

Експертите на БАБХ отчитат, че през 2013 година няма констатирани случаи на заболявания, причинени от негодни или неправилно съхранявани храни.

Въпреки няколкото случаи, в които имаше съмнения за различни хранителни отравяния, бързите изследвания и направените проверки от страна на Областните дирекции на БАБХ, категорично са доказали, че заболяванията се дължат на летни вирусни инфекции или заразоносителство на хора от персонала в търговските обекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest