Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните специалитети от английската кухня

Най-популярните специалитети от английската кухня

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Ростбиф

Английската кухня е подарила на света превъзходните йоркширския пудинг, сливовия кекс, ростбифа, варените пресни картофи с мента и традиционното пиене на чай следобед.

Английската кухня не е от най-разнообразните. Традиционализмът в нея е толкова силен, че англичаните могат всекидневно да закусват едно и също, без да искат да го сменят.

Английската закуска е известното в цял свят съчетание от яйца с бекон, домати, гъби, наденички, кървавица, овесени ядки, тостове с портокалов конфитюр и всякакви разновидности чай.

Основа за английските ястия са месото, рибата, зеленчуците. За супи и сосове се използват различни видове сирене – чедър, глостърското сирене, както и стилтън. Подправките и сосовете присъстват в минимални количества.

Английска Закуска

От супите най-разпространени са бульоните и крем супите. Месото традиционно се приготвя леко алангле - с кръв. Когато месото е опечено, но при пробождане с вилица от него изтича розов сок, това е алангле. Истинските английски ястия са ростбифът и бифтекът.

Много популярни в Англия са печеният овнешки бут и пастетът от черен дроб. Не бива да се забравя и чудесното английско кулинарно изобретение – сандвичите.

Пудингът, който е традиционен за англичаните, може да се приготви за основно ястие ако е с месо, или за десерт – ако е сладък. Най-популярен е йоркширският пудинг. Английските домакини пекат разнообразни кексове и всякакви сладки.

Пай

Но запазената марка на английската кухня е паят. Той също може да се приготви солен или сладък. Традиционен е паят с ябълки, както и паят с месо.

За приготвянето на английски пай с месо са необходими 300 грама бутертесто, 800 грама телешко месо, 1 глава лук, 2 моркова, целина, 1 корен пащърнак, 400 грама консервирани домати, 1 яйце, 3 с.л олио, магданоз, сол и черен пипер.

Месото се нарязва на кубчета и се запържва, добавя се лукът за още 3 - 4 минути. Нарязаните моркови, целината и пащърнак също се запържват.

Слагат се доматите и се похлупва с капак, за да се задуши около 2 часа на бавен огън. Добавят се магданозът, солта и черният пипер и цялата смес се разпределя във формата за печене, предварително застлана с половината тесто.

Краищата на формата се намазват с яйце и се покриват с тесто, което също се намазва с яйце. Паят се пече във фурна около 20 – 25 минути на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest