Най-популярните специалитети от японската кухня

Суши

Японската кухня се отличава от всяка друга в света, в нея няма влияния на други национални кухни. Специалитетите от японската кухня са любими на хора от много държави.

Според японците само най-хубавите дарове на земята и водата са достойни да бъдат сервирани, а основната задача на готвача е запазването на първоначалните им качества.

Трапезата на японците се състои от голямо количество ястия с различни вкусове, сервирани на малки порции, така че и закуската, и обядът, и вечерята се сервират като дегустация на разнообразни по вкус продукти.

Рибата и морските дарове не се пържат, може леко само да се потопят за секунди в мазнина, колкото да хване коричка, а също така се задушават, приготвят се на пара или се сервират сурови.

Шиш Якитори

За празнична трапеза се сервира сурова риба и то точно този вид, който е най-вкусен по това време на годината или в тази местност. Сашими е нарязана на малки парчета сурова риба.

Друго популярно ястие познато по цял свят е суши. Някои видове морски дарове се сервират дори живи. Това се нарича одори. По този начин се консумират калмарите.

Най-голям деликатес е фугусаши, което се приготвя от рибата фугу. Само най-добрите готвачи могат да я приготвят, защото тя е силно отровна.

Тонкацу

Много апетитни и популярни са японският шиш якитори от малки нанизани парченца пилешко и зеленчуци или кацудон - кълцано кюфте, залято с яйце.

Можете да изненадате гостите си, като приготвите пържола тонкацу, характерна за японската кухня.

Необходими продукти: 5 парчета свинско месо, дебели около 1 см, 2 с.л брашно, 1 яйце, 1 чаша галета, мазнина за пърженето. За соса – 4 с.л кетчуп, 2 с.л соев сос, 2 с.л бяло вино.

Месото се начуква добре и се овалва в брашното, потапя се в разбитото яйце и се овалва обилно в галетата. В тигана се сипва достатъчно мазнина, че да покрие пържолата при пърженето.

Пържолите се пускат внимателно в загрятата до 160–170 градуса мазнина и се запържват от двете страни да получаването на златиста коричка. Това трябва да отнеме не повече от 5 – 6 минути.

За соса се смесват всички съставки и се кипват. Щом сосът изстине, се заливат пържолите. Сервират се със сварен ориз и нарязана на ситно зелка, попарена с вода и овкусена с оцет и малко захар.

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати