Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-популярните специалитети от турската кухня

Най-популярните специалитети от турската кухня

AdminAdmin
Администратор
95442k
Турска кухня

Турската кухня е екзотика за много хора и турските ястия се радват на голяма популярност.

Цялото разнообразие на турските супи може да се раздели условно на няколко групи. Това са месни супи с добавени зеленчуци, крем супи с масло, супи, застроени с лимонов сок и яйце.

Характерен за турската кухня е джаджък, който донякъде прилича на таратор.

Той се приготвя от пресни краставици, кисело мляко и подправки. Към особеностите на турските супи спада и прибавянето на тархана.

Това е тесто от пшеничено брашно, в което се добавят различни подправки, след което се изсушава на слънце.

Турски хляб

За най-оригинална супа в турската кухня се счита така наречената сватбена супа, приготвена от агнешко месо.

Турската кухня е разнообразна от към тестени изделия. Освен белия хляб има различни пити – плоски хлябове, кръгли питки със семена – симит, както и голямо количество тестени изделия, наричани бюрек.

Турция се слави и със своите десерти. Много вкусни са наложилите се баклава, локум, кадаиф. За тях е характерно, че са много сладки и обикновено се поднасят с вода или айран.

Най-популярните специалитети от турската кухня

Вероятно най-древното месно ястие в турската кухня е шашлик или кебаб. Много популярни в Турция са месо в пита – лахмаджун, Адана кебап и, разбира се, кюфтетата.

Можете да изненадате близките си, като приготвите пилаф от овче месо.

Необходими продукти: 500 г овче месо, 1 и половина чаши ориз, половин чаша олио, 1 с. л. доматено пюре, 3 глави лук, 1 скилидка чесън, 3 с. л. стафиди, 2 с. л. бадеми, 1 щипка захар, 1 с. л. накълцан копър, сол, черен пипер, вода или месен бульон.

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета и се запържва. Добавя се чесънът, нарязаният лук и малко вода. Малко преди месото да стане готово, се изсипва при него измитият и подсушен ориз.

След това се добавя доматеното пюре и подправките, долива се се гореща вода или бульон, колкото да го покрие, и се похлупва. Оставя се на тих огън, като от време на време се долива още течност.

Пилаф с агнешко

Щом оризът стане готов, се слагат стафидите, бадемите и копърът. Тенджерата се увива, след като се свали от котлона, за да остане топла и ястието да се задуши добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest