Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да приготвим с пречистено масло Гхи

Какво да приготвим с пречистено масло Гхи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Гхи

Аюрведа е най-древната индийска наука за здравето. Според нея един от най-полезните продукти, които могат да се консумират, е пречистеното масло Гхи. Определя се като пречистено, тъй като е преминало през термична обработка, при която водата, съдържаща се в него, се изпарява, като същевременно се отделят белтъци Казеин.

Това, което остава след този процес, представлява доста редуцирано спрямо началното количество масло, притежаващо вълшебен вкус. То може да използва както за готвене, така и в суров вариант. Препоръчва се дори приемът му чисто на гладно за лечение на стомашни проблеми.

Ето няколко здравословни рецепти, които можете да приготвите с пречистеното масло Гхи:

Масло

Панир с домати и сметана

Необходими продукти: 300 г панир – прясна извара, получена от пресичането на краве мляко с лимонов сок, 200 г заквасена сметана, 2 домата, пречистено масло Гхи, 1 ч.л. кимион на зърна, ½ ч.л. куркума, ½ ч.л. смлян кориандър, 4-5 щипки асафетида, 3-4 щипки черна сол – кала намак.

Начин на приготвяне: Доматите се нарязват, а панирът се натрошава в купа. В тиган с масло Гхи се запържват кимионът, доматите, панирът, куркумата, кориандърът и асафетидата. Котлонът се изключва и към тях се прибавят заквасената сметана и черната сол. Разбърква се добре и по желание се поръсва с пресен магданоз.

Нахут

Нахут с кисело мляко

Необходими продукти: 200 г нахут, сварен с канела, карамфил и сол, ½ кофичка кисело мляко, пречистено масло Гхи, ½ ч.л. куркума, ½ ч.л. черен синап, ½ зела люта чушка, 3-4 щипки асафетида, ½ ч.л. смлян кимион, ½ ч.л. смлян кориандър, 2-3 с.л. наситнен магданоз.

Начин на приготвяне: Нахутът се намачква. В тиган с масло Гхи се запържват синап, люта чушка и нахут. Добавят им се асафетида, кимион, кориандър и куркума. Накрая се прибавят киселото мляко и наситненият магданоз.

Пречистеното масло Гхи може да се прибави към всяка рецепта, изискваща масло. То съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма. Освен това има способността да ускорява всички стадии на храносмилането и ускорява метаболизма, способстващ изчистването на тъканите от шлаките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest