Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните специалитети от френската кухня

Най-популярните специалитети от френската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Бьоф Бургиньон

Френската кухня се слави с репутацията на най-добрата в света. В нея се използват изключително често риба и морски продукти, телешко, агнешко, птиче, заешко. Свинското месо не се радва на особена почит. Като изтънчен деликатес французите определят охлювите и жабешки бутчета. От зеленчуците преобладават гъбите, чесънът, аспержите, грахът, бамята, доматите и ангинари.

Французите залагат много на подправките. Най-разпространена е подправката "буке гарни", представляваща връзка от магданоз, мащерка, дафинов лист, босилек, стрък от целина, розмарин и чубрица. Съставките варират в зависимост от ястието за което се използва. Посочената връзка се готви заедно с ястието, след което се премахва.

Други изключително важни и популярни продукти във френската кухня са прословутите им сирена и вино. Те се използват под всякакви варианти – както индивидуално, така и при приготвянето на определени ястия. Всяко ястие пък си подхожда с така популярните франзели.

Специалитетите са запазена марка на френската кухня. Ето едни от най-типичните за нея:

Френски подправки

Гурме салата

За 6 порции

Необходими продукти: 500 г картофи, 2 зелени ябълки (леко кисели), 3 домата, 1 малка зелена чушка, 40 мл вино мускат, 80 г маслини (пълнени с чушки), 50 г сирене "Tomme de Savoie", 80 г шунка (варена, не сурово пушена), 2 глави лук, 3 стръка зелен лук

За дресинга: 30 мл оцет, 100 мл зехтин, 1 ч.л. горчица, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Картофите се сваряват в подсолена вода, отцеждат се, обелват и нарязват на тънки шайби. Поставят се в подходяща купа и се добавя бялото вино. Ябълките се обелват и нарязват на малки кубчета. Доматите се обелват и почистват от семената, след което се нарязват на четвъртинки.

Пълнените маслини и чушката се нарязват на шайбички, а сиренето – на малки кубчета. Зрелият и зеленият лук се нарязват на ситно, а шунката - на тънки ивици. В купата с картофи се добавят последователно ябълките, доматите, чушките, маслините и сиренето.

Горчицата се смесва с оцета, сол и чер пипер на вкус. Зехтинът се добавя към тях на тънка струйка, като през цялото време се бърка с миксер.

Салатата се разпределя на порции и се залива със соса. Отгоре се поръсва с лука и накрая с шунката. Салатата се поднася с бяло, сухо мускатово вино.

Пълнени домати

Френски сирена

Необходими продукти: 6 домата, 2 яйца, 1 бр. консерва риба тон в олио, 1/2 връзка магданоз, 1 с.л. сок от лимон, 200 гр консерва зеленчуков микс (грах, моркови, картофи), няколко листа зелена салата, 1/2 лимон, 6 бр. филета от аншоа, 6 бр. черни маслини, черен пипер, сол

За майонезата: 1 яйчен жълтък, 1 ч.л. горчица, 250 мл олио

Начин на приготвяне: Доматите се издълбават, осоляват се и се оставят настрани. Майонеза се приготвя от посочените продукти. В купа се смесват яйцата, рибата тон, нарязаният магданоз, 3 с.л. майонеза и лимонов сок. Разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер.

Доматите се пълнят с получената паста. Зеленчуците от консерва се отцеждат и смесват с останалата майонеза.

Голяма чиния за плато се застила с листата от салата. Подреждат се нарязани на шайби лимон и върху тях се поставят доматите, като около тях се гарнира със зеленчуците с майонеза. Върху всеки домат се поставя руло от маслина, увита във филе от аншоа. Получения специалитет се сервира с розе.

Запечена празнична супа

Печена супа

Необходими продукти: 4 глави лук, 50 г масло, 1.5 л говежди бульон, 250 мл бяло вино, 50 г сирене Рокфор, 120 г сирене Камамбер, 100 г настъргано сирене Comte, 50 мл коняк, 1/2 франзела, 1 щипка кайенски пипер, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно. Запържва се в маслото, като се бърка постоянно. Постепенно се добавят виното и бульонът. Оставя се да заври и се оставя да ври още 10 минути. През това време сирената Рокфор и Камембер се натрошават и се разбъркват заедно с коняка. Овкусяват се с черен пипер.

Кремът от сирената се добавя към врящия бульон. Оставя се да ври още 2 минути, като се бърка постоянно. Бульонът се овкусява с кайенския пипер. Сипва се в термоустойчиви чаши. Франзелата се нарязва на тънки филии и се препичат във фурната. Те се разпределят в чашите със супа. Върху тях се разпределя настърганото сирене и се слагат във фурна, за да се запече сиренето, след което се сервира гореща.

Вилетски ентрекот

За 4 порции:

Необходими продукти: 800 г ентрекот (свински), 1 щипка мащерка, 4 глава лук, 60 мл винен оцет, 60 мл червено вино, 2 ч.л. зелен пипер, 125 г масло, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Лукът се обелва и наситнява. Отгоре се залива с червеното вино и оцета, в които се вари на тих огън, докато течността изври. Маслото се нарязва на парчета и се намачква добре с лъжица. Когато лукът изстине, се прибавя към маслото.

Добавят им се зеленият пипер, овкусява се със сол и се разбърква добре, до получаване на хомогенна смес. От нея се оформя руло, което се прибира в хладилника. Парчето месо се осолява и натрива с пипер и мащерка. Пече се на грил и поставя върху предварително затоплено плато. Маслото се нарязва на шайби и се слага върху месото. Ястието се сервира горещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest