Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какви храни и ястия да поднесем Траминер

С какви храни и ястия да поднесем Траминер

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Бяло Вино Траминер

Траминерът е поредният отдавна известен сорт, запазил част от примитивните си характеристики. Цени се главно заради невероятния си аромат, както и поради съществуването на големи различия между отделните клонове, особено в аромата.

Понякога е наричан Гевюрцтраминер. От него се получават много ароматни, висококачествени бели сухи, полусухи и сладки вина, както и шампански виноматериали.

Тъй като е специално създаден сорт, траминерът не е засаждан в големи количества, поради което в Германия има едва 775 хектара, 700 хектара в Австрия, 2590 хектара във Франция и 670 хектара в Калифорния. България също се явява малък ароматен остров, съдейки по активното присъствие на траминера в портфолиото на всички изби.

Манго

Важен за отбелязване е фактът, че това е капризен и труден за отглеждане сорт грозде. Има малки чепки, а добивът в повечето случаи е минимален.

Вино Траминер изненадва с интензивен аромат, с преобладаващи нотки на роза и екзотични плодове, златистожълт цвят, високо алкохолно съдържание и относително ниска киселинност.

Всички те се развиват при отлежаване. Вина с изключителна сладост се получават, когато при по-хладен климат плодовете са заразени с благородна плесен.

Проблемът с вино Траминер ( гевюрцтраминерът) е, че пищният му и екзотичен аромат, плътното и мощно тяло, много бързо насищат сетивата. Най-добрите реколти обаче не са толкова ароматно натрапчиви и са сериозни и дълголетни вина.

Гауда

Да се направи мост между това вино и храната е трудно, но не и невъзможно. Той може да поеме в няколко насоки. Изключително подходящи са плодовете, най-вече портокалите, както и тропическите плодове - ананас, манго, папая.

При подправките е добре да се наблегне на къри, джинджифил, семе от копър, канела или карамфил. Към ястията пък чудесно вървят лук, кокос, соев сос или мед.

Пушените сирена са една от възможните комбинации с това вино. Най-препоръчителни са гауда и пушена моцарела.

И тъй като е изключително претенциозен, Траминер се комбинира най-успешно с пушени, солени и сладки ястия. Когато се поднася със сладки ястия обаче, трябва да се внимава самото вино да е по-сладко от храната.

Комбинации с кисели ястия е неприемлива, както и с деликатно приготвени птици и морски храни, защото виното ще превземе ястието. С каквото и да сервирате вино Траминер, знайте, че то задължително трябва да е охладено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest