Богата закуска, скромен обяд, бедна вечеря

Хранене

Закуската е най-важното ядене за деня – тази максима е позната на всеки. И тъй като правилото е закуската да е обилна, то на обяд няма да сме толкова гладни и ще хапнем наполовина от досегашните порции.

А за вечерята също е ясно – яде се не по-късно от осем часа или докато слънцето залезе, и то в малки дози, за да не ни тежи през нощта. Но нека разгледаме тези залегнали правила по-отблизо и да видим реални ли са те.

Диетолозите са на мнение, че най-високата активност на храносмилателната система е през ранните сутрешни часове. С всеки изминал час тази активност намалява.

Закуска

Проведено е изследване, в което участие са взели 93-те жени с наднормено тегло. Те били разделени на две групи и подложени на различни хранителни режими, съдържащи 1400 калории. Менюто на едните включвало закуска от 700 калории, обяд от 500 калории и вечеря от 200 калории.

На другата група разделението било: закуска - 200 калории; обяд - 500 калории; вечеря - 700 калории. В края на експеримента резултатите били много интересни, въпреки че количеството калории било равно за всички. Групата, хапваща обилна закуска, свалила значително повече килограми, най-вече в областта на ханша.

Полезни храни

И тъй като трябва да хапваме обилно сутрин, то е добре да помислим каква храна да включва сутрешното ни меню. На първо място храната трябва да е съобразена с индивидуалните нужди на тялото ви.

Това може да бъде определено при съгласувана с диетолог. А фактът, че закуската трябва да е обилна, не означава, че трябва да е в огромни количества и от некачествена храна. Заложете на пресните и здравословни храни.

Следва обядът. Той трябва да е по-скромен от закуската, но достатъчен, за да ви даде сила до края на деня. Той обаче също е задължителен, тъй като, ако го пропуснете, до вечерта ще огладнеете изключително много и ще поемете големи количества храна, което ще ви повлияе негативно.

За вечеря трябва да се хапват малко и леки храни. Претовареният стомах може да предизвика безсъние и дори кошмари. Освен това обилната вечеря предизвиква и тежест в стомаха. Препоръчително е да не се вечеря след осем часа вечерта.

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
паскалева
паскалева
06.11.2013 11:28
има стара поговорка: закуската си изяж сам, обяда сподели с приятели, а вечерята дай на бедните
4
2