Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни, които ни пазят от болести

Храни, които ни пазят от болести

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Полезни храни

За да се предпазите от болести, просто трябва да сте внимателни по отношение на храната си – има продукти, които предпазват от заболявания.

Рискът от хронични болести може да бъде сериозно намален с редовната консумация на определени хранителни продукти и напитки.

Зеленият чай, който съдържа мощни антиоксиданти, намалява риска от различни хронични болести и от ранна смъртност.

Плодовете и зеленчуците също много помагат в това отношение – благодарение на силните антиоксиданти и допълнителните активни вещества, известни като полифеноли, те помагат на организма да остане по-дълго време млад и да е устойчив към болести.

Ядки

При изследване, в което участвали над 800 италиански граждани над 65 годишна възраст, става ясно, че хората, които консумират храни с полифеноли и антиоксиданти, боледуват по-рядко и умират по-късно.

При изследването се оказало, че тези от участниците, които са поемали всеки ден над 650 грама полифеноли чрез хранителни продукти, били с повече от 30 процента по-устойчиви към хронични заболявания и процентът на смъртност сред тях бил по-малък от тези, които консумирали малко полифеноли.

Полифенолите, които имат и антиоксидантно действие, могат да бъдат открити в зеления чай, в кафе, в ядки, в плодове, в зърнените култури и в зеленчуци.

Ягоди

Ядките съдържат голямо количество полифеноли и се препоръчва на ден да консумирате една шепа ядки с профилактична цел.

Ядките предпазват от различни сърдечно-съдови заболявания, както и от техните усложнения. В орехите и бадемите се съдържат много Омега 3-мастни киселини, те са и лидери по отношение на количеството полифеноли сред ядките.

Малините, ягодите и боровинките също спомагат на организма да остане по-дълго време млад и да е устойчив към хроничните болести.

Бобовите култури също спомагат за предпазване от различни заболявания. Спанакът също е сред храните, които предпазват от ранна смърт и от хронични заболявания.

Използвайте редовно соеви продукти, защото те предпазват от редица заболявания. Соевото мляко и соевият сос, както и соевото сирене – тофу – се препоръчват за предпазване от болести.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Костов
Костов
20.05.2014 18:23
1. Категорично не трябва да се консумира по една шепа бразилски
орехи /ядки/,които са в центъра на снимката по-горе.Те обикновено
са с много високо съдържание на селен и въпреки,че нашето населе-
ние страда от дефицит на селен, 2-3 ядки дневно са предостатъчни.
2. Само орехите съдържат единствената омега-3 мастна киселина,коя-
то присъства в някои растения - алфа-линоленовата мастна киселина.
Бадемите,лешниците,фъстъците и другите ядки съдържат линолова ки-
селина, която е омега-6 полиненаситена мастна киселина.
3. Много по- полезно би било вместо соята и продуктите от нея,
които не са наша традиционна храна, в съветите Ви да намери място
консумацията на 1 чаша червено вино по време на хранене.
2
0