Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Традиционни български ястия на котлон

Традиционни български ястия на котлон

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Миш-маш

Традиционните български ястия радват със своето многообразие и невъобразим вкус. Хубавото е, че много от тях могат да се приготвят по различни начини, в това число и на котлон. Тук ще ви предложим няколко от най-добрите традиционни български рецепти на котлон.

Мекици

Необходими продукти: 1/3 кубче мая (14 г), 5-6 с.л. кисело мляко, 300 мл вода, 500 г брашно, 1 с.л. сол;

Мекици

Начин на приготвяне: Маята се поръсва с щипка захар и малко вода. Оставя се да шупне. В купа се смесват киселото мляко, солта и водата. Към тях се прибавя шупналата мая и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса, най-добре за през нощта. От тестото се отделят средно големи късове и се пържат в тиган със загрята мазнина на котлона. Поднасят се поръсени с пудра захар, сладко или със сирене.

Пататник

Пататник

4 порции

Необходими продукти: 1 кг картофи, 2 глави лук, настъргани, 3 яйца, 1 ч. л. сушен джоджен, 1 ч. л. червен пипер, 50 мл олио, 50 г краве масло, сол;

Пилешка кавърма

Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се настъргват на едро. Посоляват се и се отцеждат, като се изстискват от отделения сок. Смесват се с лука, яйцата, джоджена и пипера.

Половината от маслото и олиото се сгорещяват. 1/3 картофената смес се разстила на пласт с дебелина 1 см. Пече се на средно силен огън. Когато се зачерви, пататникът се обръща внимателно върху капак или плоска чиния. В същия тиган се сгорещява останалата мазнина и пататникът се връща да се зачерви и от другата страна. Процедурата се повтаря с останалата смес. Пататникът се сервира с кисело мляко.

Пилешка кавърма

Необходими продукти: 400-500 г пилешко филе, нарязано на парчета, 2 глави голям лук нарязан на шайби, 1 морков, нарязан на кубчета, 8-9 бр. печен пипер, обелен и нарязан, 4 яйца, червен пипер, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Нарязаният лук се слага в купа и се поръсва със сол. Намачква се добре и се запържва заедно с пилешкото филе. Поръсва се с черен пипер и се прибавя нарязаният печен пипер. Оставя се да се пържи, докато изври сосът на пипера.

Когато това стане, отгоре се залива с разбитите яйца с малко сол. Разбърква се, слага се капака на тигана и се изключва котлона. Оставя се известно време, за да могат яйцата да стегнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest