Идеи за рецепти при гастрит

Кюфтета

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Има редица неща, които могат да доведат до него - злоупотреба с алкохол, медикаменти, вирусно заболяване, заразени хранителни продукти, безразборно и нередовно хранене. Хроничните му прояви се дължат на постоянна злоупотреба с алкохол, пушене, уремия, атрофия на стомашната лигавица, алергии.

Основните симптоми при появата на заболяването са липса на апетит, чувство за притискане и преяждане, гадене, повръщане, болки в коремната област.

При наличието на гастрит храненето на човек трябва да се промени из основи, за да не се стигне до по-лоши последствия. Ето кои са основните правила при храненето:

Тестени изделия – позволен е белият хляб, изпечен предния ден; сухарите от бяло брашно, кифличките с ниско съдържание на мазнини; пандишпанените десерти.

От супите се препоръчват млечните с овесени или други ядки, както и с макаронени изделия; крем супи от пресни зеленчуци, плодове; супа от пиле, риба, месо, приготвени с отвара от жито, не бульон.

Като предястие може да се консумира хайвер с масло, пастет от варено месо, крокети от риба или месо на пара.

Основните ястия трябва да са приготвени от кайма или от не тлъсти меса като говеждо, телешко, заешко, пилешко. Подходящи са кюфтета на пара и варени, пудинги, рула. Един – два пъти в седмицата се позволява цяло парче месо, добре сварено, без мазнини и сухожилия. Позволено е добре свареното пилешко без кожа, нетлъстата риба, най-добре варена на пара или вода. От мазнините са позволени само краве масло и зехтин.

Тиква

От млечните продукти трябва да се консумира заквасено мляко, не кисела сметана, извара, суфлета, пудинги от извара на пара или на водна баня. Яйцата трябва да са варени и рохки, а омлетите да са на пара.

От зърнените храни се ядат всички макаронени изделия овесени ядки, пшеничени и др.

Най-полезните зеленчуци, които можете да включите в менюто си при гастрит, са картофи, моркови, тиквички, цвекло, тиква, зелен грах, зелен фасул, карфиол, алабаш, земна ябълка, зелена салата. От тях пригответе пюрета, суфлета и пудинги на пара, кюфтета.

В десертите си включете варени, пасирани, сладки плодове, сурови ягоди, пасиран компот, млечни кремове и желета, мед.

Напитките, които се консумират, трябва да са със стайна температура. Това са слаб зелен и черен чай, чай с мляко или течна сметана, слаби кафе и какао с мляко, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове.

При гастрит абсолютно забранени са силните чайове, кафето и какаото, местните, гъбени, рибни и зеленчукови бульони, боршове, пържени, пушени и консервирани храни, туршии, тлъсти меса и риба, патешко, гъше месо, пикантни подправки, горчица, хрян, оцет, чесън, зеле, спанак, лук, мазни теста - черен и пресен бял хляб, алкохол.

Спрямо тези съвети ви предлагаме няколко идеи за рецепти при гастрит.

Кифлички

Кифлички за мармалад

Необходими продукти: 4 яйца + жълтък за намазване, 2 чаени чаши не пълни захар, 500 мл прясно мляко, 1 чаена чаша олио, мая, конфитюр /мармалад/, брашно

Начин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват, след което им се прибавя млякото с размитата вътре мая. Добавя се и олиото, размесва се добре и полученото тесто се оставя да втаса около 30 минути.

Тестото се разделя на 8 части, които се оформят като топки. Всяка от тях се разточва на тънка кора и се реже на триъгълници. Във всеки от тях се слага по 1 чаена лъжичка конфитюр /мармалад/. Кифличката се навива, като краищата и се залепят, за да ни изтече мармаладът.

Кифличките се нареждат в намазана с масло тавички. Оставят се 30-тина минути да втасат, след което се намазват с жълтъка и се поръсват със захар. Пекът се на 200 градуса, докато добият златист цвят.

Кюфтета на пара с гарнитура от зеленчуци

4 порции

Необходими продукти:

За кюфтетата: 500 г пилешка или телешка кайма, 1 скилидка чесън, пресована, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. кимион, ½ ч.л. кориандър, 1 с.л. ситно нарязан лук, 1 филия пълнозърнест хляб, 1 яйце, 1 с.л. заквасена сметана или кисело мляко, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, сол, черен пипер, 2 с.л. оризово или пшенично брашно

Кюфтета

За плънката: 100 г топено сирене, 50 г бекон, нарязан на ситно, 1 с.л. магданоз, нарязан на ситно

За зеленчуците: 4 картофа, нарязани на кръгчета, 1 тиквичка, нарязана на пръчици, 2 моркова, цели или нарязани на пръчици, 200 г броколи и карфиол, накъсани на розички, 1 дафинов лист, 1 ч.л. риган, 2 с.л. нарязан пресен кориандър или магданоз, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 ч.л. сол

За соса: 4 с.л. лимонов сок, 8 с.л. зехтин Екстра Върджин, ½ ч.л. пълнозърнеста горчица, 1 с.л. копър, нарязан на ситно

Начин на приготвяне: Зеленчуците се смесват и поръсват със солта, ригана, лимоновата кора и натрошения дафинов лист, след което се изсипват върху поставка за варене на пара за 20 мин.

Каймата се омесва с подправките, яйцето, намокрената и изстискана среда от хляба и сметаната. Сместа се меси 3-4 мин.

Отделно се разбъркват топеното сирене, бекона и магданоза. С леко навлажнена ръка се оформят 8 топчици.

Каймата също се разделя на 8 топки. В средата на всяка от тях се слага по една топчица от топеното сирене и бекона. Всяко кюфте се овалва в брашно и се слага върху кошница за варене на пара над вряща вода. Водата не бива да докосва кюфтетата.

Кюфтетата се варят около 20 минути на пара. Добре е ако разполагате със съд за варене на пара, на първото ниво да поставете кюфтетата, а на второто – зеленчуците.

Сосът се получава, като лимоновият сок, зехтинът, горчицата и копърът се разбиват добре.

Когато се сервира ястието, кюфтетата и зеленчуците се поливат обилно със сос.

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати