Коледни заговезни - от утре само постно!

1 от 3 Снимки

Кокошка с кисело зеле


Необходими продукти
домашна кокошка – 1 бр. с дреболийките, кисела зелка – 1 бр, моркови -1-2 бр., сол, черен и червен пипер на вкус. Задължително добавете 1 бр. дафинов лист и 1-2 скилидки чесън, както и чубрица и счукан ким. Ще ви трябва и около 100 мл олио.

Начин на приготвяне
Сварете кокошката (без дреболиите) в подсолена вода до омекване. Извадете я и я нарежете на порции. Загрейте олиото и запържете ситно нарязаните дреболийки. Добавете ситно нарязаните моркови и запържете за още няколко минути.

Поръсете със сол, черен и червен пипер и разбъркайте. Време е да сложите киселото зеле, което сте нарязали на ситно. Захлупете съда и задушавайте зелето на тих огън до омекване, като от време на време може да прибавяте малко от бульона от сварената кокошка.

Когато зелето омекне, го прехвърлете в подходяща дълбока тава. Отгоре подредете парчетата кокоше месо. Подправете с дафинов лист и ситно нарязан чесън. Поръсете с ким и чубрица. Налейте зелев сок или кокоши бульон и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна поне за около 60 минути.

Днес е Коледни заговезни и последният ден, в който може да се консумира месо, яйца, млечни продукти и всякакви храни от животински произход. От утре, 15-и ноември, до Коледа е времето на Рождественските (Коледните) пости.

Хората постят мотивирани от различни причини. Едни го правят, за да освободят тялото си от натрупаните токсини. Други постят, защото вярват, че постейки телесно и духовно, ще се възвисят над дребните страсти, нечистите помисли и напразните суети.

Каквито и да са Вашите лични причини да се откажете от прием на животински продукти през следващите 40 дни, не бива да забравяте, че постите са сериозно духовно и физическо изпитание на духа на постещия.

По стара българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата задължително се поднася пиле (кокошка) с кисело зеле, тиквеник, в който стопанката е сложила много орехи и ароматни пълнени чушки с боб.

Стопанката на дома трябва да сипе на всички на трапезата от блажното ястие, а след това да скрие лъжицата, с който е сипвала. Тя ще я извади отново чак на Коледа, когато отново ще е разрешено похапването на месце.

Трапезата за Коледни заговезни е богата, за да подготви миряните за предстоящите постни дни. Ето и нашите любими рецепти за традиционните ястия за Заговезни, които може да разгледате в галерията горе.

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати