Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Коледни Заговезни - от утре само постно!

Коледни Заговезни - от утре само постно!

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Кокошка с кисело зеле за Коледните Заговезни

Днес е Коледни Заговезни и последният ден, в който може да се консумира месо, яйца, млечни продукти и всякакви храни от животински произход. От утре, 15-и ноември, до Коледа е времето на Рождественските (Коледните) пости.

Хората постят, мотивирани от различни причини. Едни го правят, за да освободят тялото си от натрупаните токсини. Други постят, защото вярват, че постейки, телесно и духовно ще се възвисят над дребните страсти, нечистите помисли и напразните суети.

Каквито и да са Вашите лични причини да се откажете от прием на животински продукти през следващите 40 дни, не бива да забравяте, че постите са сериозно духовно и физическо изпитание на духа на постещия.

По стара българска традиция в нощта на Коледни Заговезни на трапезата задължително се поднася пиле (кокошка) с кисело зеле, тиквеник, в който стопанката е сложила много орехи и ароматни пълнени чушки с боб.

Стопанката на дома трябва да сипе на всички на трапезата от блажното ястие, а след това да скрие лъжицата, с която е сипвала. Тя ще я извади отново чак на Коледа, когато отново ще е разрешено похапването на месце.

Трапезата за Коледни Заговезни е богата, за да подготви миряните за предстоящите постни дни. Ето и нашите любими рецепти за традиционни ястия за Коледни Заговезни, които може да разгледате в следващите редове.

Кокошка с кисело зеле за Коледни Заговезни

Необходими продукти: домашна кокошка – 1 бр. с дреболийките, кисела зелка – 1 бр, моркови -1-2 бр., сол, черен и червен пипер на вкус. Задължително добавете 1 бр. дафинов лист и 1-2 скилидки чесън, както и чубрица и счукан ким. Ще ви трябва и около 100 мл олио.

Начин на приготвяне

Сварете кокошката (без дреболиите) в подсолена вода до омекване. Извадете я и я нарежете на порции. Загрейте олиото и запържете ситно нарязаните дреболийки. Добавете ситно нарязаните моркови и запържете за още няколко минути.

Поръсете със сол, черен и червен пипер и разбъркайте. Време е да сложите киселото зеле, което сте нарязали на ситно. Захлупете съда и задушавайте зелето на тих огън до омекване, като от време на време може да прибавяте малко от бульона от сварената кокошка.

Когато зелето омекне, го прехвърлете в подходяща дълбока тава. Отгоре подредете парчетата кокоше месо. Подправете с дафинов лист и ситно нарязан чесън. Поръсете с ким и чубрица. Налейте зелев сок или кокоши бульон и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна поне за около 60 минути.

Пълнени чушки с боб за Кокошка с кисело зеле за Коледни Заговезни

Пълнени чушки с боб

Необходими продукти: чушки - 10 броя сушени или пресни пиперки, боб - около 250 г, лук - 1 кг, сминдух, джоджен, чубрица, червен пипер и сол на вкус. Пригответе и около 1 ч.ч. олио

Начин на приготвяне

Добре ще е да сте накиснали боба още от предната вечер. Сварете го с 2-3 с.л. от мазнината до омекване. Останалата мазнина загрейте и запържете ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, добавете отцедения зрял фасул и овкусете с подправките на вкус. Разбъркайте продуктите и свалете от котлона.

Пригответе приготвените пиперки и ги подредете в предварително намазнена тава. Залейте с малко топла вода и печете в загрята на 180 °C фурна до готовност, като внимавате да не прегорят.

Тиквеник с орехи е традиция на Коледни Заговезни

Необходими продукти: кори - 1 голям пакет за баница, тиква - около 1.5 кг, канела - 1 пакетче, орехи - около 200-250 г натрошени, захар - 150-200 г, масло - 2-3 ч.л. краве, яйца - 2 броя.

За заливката: прясно мляко - 200 мл ч.ч., сода - 1 щипка бикарбонат, ванилия - 1 пакетче, лимони - кората на 1 лимон, захар - 2-3 с.л. пудра за сиропа.

Тиквеник за Коледни Заговезни

Начин на приготвяне

Почистете тиквата, нарежете я на парчета и ги рендосайте. Разбъркайте добре с канелата и захарта (на вкус). Оставете плънката да се овкуси за 5-10 минути.

Вземете две кори и по дължината на средата разпределете от тиквата достатъчно дебел пласт. Поръсете с натрошените орехи, настържете малко лимонова кора и завийте. Повторете процедурата с останалите кори и плънка, а готовите части от тиквеника подреждайте в намаслена тавичка.

Наредените парчета залейте с разбърканите яйца, прясно мляко, сода, ванилия и настъргана лимонова кора. По желание нарежете тиквеника с нож на квадрати.

Отгоре разпределете малки парченца масло и сложете да се пече на 180-200 градуса до готовност. Изпеченият тиквеник залейте с топъл захарен сироп, който сте приготвили от 2-3 с.л. пудра захар и 150-200 мл вода.

Вижте също любими постни ястия за спазващите постите, както и кои са най-готвените и любими на нашенеца български постни манджи.

Вижте още: Традиционни ястия за Коледни Заговезни

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest