Доматеният сос гарантира здраво сърце

Доматен сос

Испански учени установиха, че доматеният сос може да ни предпази от сърдечен удар и инсулт благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти.

Проучванията на учените от университета в Барселона са показали, че сосът на основата на домати съдържа 40 антиоксиданти, известни като полифеноли, които предпазват сърцето от т. нар. оксидативен стрес.

Полифенолите предпазват от сърдечно-съдови заболявания, като повишават „добрия“ холестерол, намаляват мазнините в кръвоносните съдове и се борят с възпаленията.

Според данните от различни изследвания полифенолите, наричани още елагинова киселина, имат противораково действие.

Испанските учени са изследвани няколко соса от супермаркетите, приготвени със съставки, които били произведени в обикновени ферми.

Сърдечен удар

Чрез масова спектрометрия с висока резолюция експертите са открили и други полезни свойства на доматения сос.

Доматеният сос е богат на растителни хранителни вещества.

Доматите са богати на ликопен - мощен антиоксидант, който намалява риска от развитието на някои видове рак.

Ликопенът (Lycopene) се намира в изобилие в доматите и доматените продукти и дори се засилва след тяхната термична обработка.

Според учените мъжете, които консумират редовно доматен сос, са по-малко изложени на риск от рак на простатата.

Проучванията на експертите от Харвард показват, че мъжете, които редовно са консумирали домати, кетчуп, доматен сос и лютеница, са намалили с 35 % вероятността да развият рак на простата.

Лютеница

В друго изследване на раковите образувания учените разглеждали кръвните нива на ликопен и са установили, че рискът от развитие на рак на простатата, намалява с увеличаване на нивата на ликопен в кръвта.

Необходимият дневен прием на ликопен за мъжете е 50 милиграма.

Най-голямо количество от този антиоксидант се съдържа в доматеното пюре – 42.2 милиграма.

Следва го чили сосът с 19.5 милиграма, а след него е доматеният кетчуп с 15.9 милиграма.

Суровите домати съдържат 3 милиграма ликопен.

Научните изследвания показват, че ликопенът се абсорбира по-добре от тялото, когато доматите са преработени.

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати