Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Създадоха фъстък-афродизиак с аромат на печен бадем

Създадоха фъстък-афродизиак с аромат на печен бадем

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Фъстък Орфей

Българските учени от Института по растителни генетични ресурси в град Садово създадоха фъстък-афродизиак, който има аромат на прясно изпечен бадем.

Новосъздаденият сорт фъстъци е кръстен на митичния тракийски певец Орфей и е официално вписан в сортовата листа на България.

Фъстъкът Орфей е единственият бял фъстък, селектиран от българските учени. Всички други сортове, които българските учени са селектирали до този момент, имат червен цвят на обвивката. Орфей се отличава с кремаво-бели люспи и специфичен аромат на печен бадем.

Фъстъци

Научният колектив, автор на откритието, с гордост разкриват, че освен специфичния аромат, техният фъстък е и мощен афродизиак.

Това се дължи на повишеното количество незаменими аминокиселини, които са поне 5-6 % по-високи спрямо тези на тези на останалите сортове. Освен това Орфей има високо белтъчно съдържание – около 29 % и е богат на витамин B и витамин E, за който е известно, че оказва пряко влияние върху мъжката полова мощ.

Полова мощ

Допълнителен плюс на белия фъстък е, че е нискокалоричен. Сто грама фъстъци Орфей съдържат едва 601 kcal, срещу 650 kcal/100 г при останалите български сортове.

Маслото му се отличава с по-висока стабилност спрямо съществуващите сортове. По този начин се понижава вероятността от образуване на свободни радикали в организма на хората, които похапват редовно от него.

Новосъздаденият сорт е част от семейството на сорто-тип Валенция. Той и изключително устойчив на икономически важните болести, които поразяват фъстъчените култури.

Учените от Института по растителни и генетични ресурси обещават, че селектираният сорт Орфей ще носи високи добиви на стопаните, които го отглеждат. Очакванията на учените са фъстъкът да носи със 17% по-висока от националния стандарт реколта.

Ядките на фъстъците Орфей са много едри – 1000 семена от сорта достигат тегло от 890 г, което го доближава до най-едрите ядки сред фъстъците – Виргинските сортове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest