Примерно новогодишно меню

Руска салата

С новогодишната си трапеза вие приветствате предстоящата и изпращате отминалата година. Поради това с поднесените ястия изказвате както благодарност за хубавите моменти, така и очакване за все повече такива.

Новогодишната трапеза трябва да е богата, не само заради празника, а и поради факта, че той продължава цяла нощ. Възможността да огладнеете още веднъж, след като сте се нахранили, е много голяма.

Предястията и салатите в новогодишното меню трябва да са разнообразни. Поднесете салата снежанка, бобена салата, както и плата с различни студени предястия. Ако залагате на домашно приготвеното, то пригответе:

Руска салата

Необходими продукти: 1 кг картофи, 450 мл майонеза, 500 г моркови, 450 г грах зелен, 400 г кисели краставички, 200 г шунка, 3 яйца, 2 ч.л. горчица.

Начин на приготвяне: Картофите се сваряват и обелват, докато са още горещи и се оставят да изстинат. Отделно се сваряват морковите и яйцата, като също се оставят да изстинат. Картофите, морковите, яйцата, киселите краставички и шунката се нарязват на малки кубчета.

Смесват се и към тях се добавя изцедения консервиран или сварен грах. Към салатата се добавят майонезата и горчицата и се разбърква добре. По желание може да се добави и лимонов сок. Салата трябва да отлежи в хладилника поне 2-3 часа преди сервиране.

Пълнени гъби

Като предястие и като гарнитура може да приготвите така вкусните пълнени гъби:

Необходими продукти: печурки ( в подходящ за пълнене размер), бяло саламурено сирене, кашкавал, масло, сол и черен пипер на вкус, няколко скилидки чесън.

Начин на приготвяне: Пеурките се почистват, а пънчетата се отстраняват внимателно. Гъбите се нареждат в тава, на дъното на която се сипва съвсем мъничко вода. Във всяка от тях се слага малка бучица масълце, сол и черен пипер на вкус. Фурната се загрява на 200 градуса и тавата се слага в нея.

След около 5-10 минути, спрямо големината на гъбите, тавата се изважда, във всяка гъбка се слага малко от ситно накълцаните скилидки чесън, отгоре - бучица сирене и накрая - тънко резенче кашкавал. Тавичката с гъбите се връща във фурната, да се допекат и докато кашкавалът се зачерви приятно.

Като основно ястие е най-добре да заложите на нещо предимно месно. Като например това:

Новогодишно ястие със свинско месо

Свинско с бял сос

Необходими продукти: 800 г свинско филе, 200 мл бяло вино, 200 г кашкавал, 200 мл заквасена сметана, 50 мл олио, 2 с.л. брашно, суха мащерка, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Филето се запържва в сгорещеното олио. Прибавя се 300 мл вода и се задушава на слаб огън до омекване на месото. Когато е готово, месото се вади от соса, нарязва се на ленти и подрежда в чинии за сервиране, а отгоре се настъргва кашкавал. Всяка порция се запича в микровълнова печка или парти грил преди сервиране.

Сосът, останал от печенето се събира и към него се добавя бялото вино, в което е размито брашното. Вари се няколко минути, след което заквасената сметана се разбива и прибавя към соса. Прибавят се и солта, и сухата мащерка, стрита на ситно. С получения сос се заливат приготвените филета.

Към основното ястие неминуемо е нужна и гарнитура:

Пълнени картофи

Необходими продукти: 2 големи картофа (около 200 г единия), 1 малка глава лук, ситно нарязан, 1 ч.л. слънчогледово олио, парче пресен джинджифил, 1 ч.л. млян кимион, 1 ч.л. ситно нарязан зелен кориандър, 1/2 ч.л. куркума, чеснова сол, 4 с.л. пълномаслено кисело мляко, стръкчета кориандър.

Начин на приготвяне: Картофите се измиват добре с четка и се набождат с вилица. Добре е да са пресни, тъй като рецептата изисква да не се белят.

Почистените картофи се увиват във фолио и се пекат около час на 180 С на фурна. Когато изстинат, се разрязват на половинки и всяка половинка се издълбава с лъжичка. Издълбаното се намачква с вилица.

Лукът се запържва в загрята мазнина, добавят се джинджифил, кимион, кориандър и куркума. След около 1 1/2 - 2 мин се добавят и намачканите картофи. Пържат се пържат още 2 мин.

С получената смес се пълнят издълбаните картофи. Върху всеки от тях се слага по 1 с.л. кисело мляко и стръкче пресен кориандър.

Десертът на новогодишната вечеря носи сладост и приятни усещания за бъдещето.

Портокалови мъфини

Кокосово-портокалови мъфини

Необходими продукти: 2-1/2 ч.чаша брашно, 1 ч.чаша захар, 1 ч.л. бакпулвер, 3/4 ч.л. сода, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.ч. портокалов сок, 1/2 ч.ч. олио, 1 яйце, 1/2 ч.ч. кокосови стърготини, 1 с.л. портокалова кора, 1/2 ч.ч. бял шоколадов чипс/ или натрошете на дребно бял шоколад/, 18 формички за мъфини.

За глазурата: 200 г крема сирене, 1/3 ч.ч. меко масло, 2-3 ч.ч. пудра захар, 1 с.л. портокалов сок, 1/2 ч.л. ванилия, цветни кокосови стърготини.

Начин на приготвяне: Брашното, бакпулвера, содата и солта се смесват. Отделно се смесват и яйцето, олиото, захарта, портокаловата кора и портокаловия сок. Към течните съставки се прибавя и брашнената смес. Омесва се добре и се добавят кокосът, и шоколадовият чипс.

Сместа се разпределя във формичките, като не трябва да се препълват. Фурната се загрява на 180 С. Мъфините се пекът 15-20 минути или до готовност, като се проверяват с клечка. Вадят се и се охлаждат.

Глазурата се приготвя, като маслото и крема сиренето се смесват, до получаване на кремообразна смес. Прибавят се портокаловият сок, ванилията и пудрата захар, постепенно в зависимост от желаната плътност на крема. Мъфините се покриват с него.

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати