Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основни правила при приготвянето на сладкиши

Основни правила при приготвянето на сладкиши

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Сладкиши

Сладкишите, козунаците и кексовете са нещо любимо на българина, особено в детските му години. Кой не си спомня приятния аромат, който се носи от кухнята, на току ще изпечен сладкиш, който ни води сякаш като омагьосани натам.

Приготвянето на тези изкушения изглежда лесно и приятно занимание. Това е така, само ако се следват основните правила за приготвянето на пухкав сладкиш или козунак. Ако не сте ги усвоили обаче, начинанието ви е обречено на провал.

Най-добре е предварително да измерите точните продукти за сладкиша, за да улесните процеса на работа. Едно от най-важните условия за приготвянето на качествен сладкиш или печиво е използването на качествена мая. Тя трябва да е съхранявана правилно и да е в срок на годност.

Когато приготвяте тестото, пресейте брашното в купа и разбъркайте добре в него сухата мая. Когато добавяте останалите продукти и течности, те трябва да бъдат със стайна температура. Яйцата например не трябва да се разбиват веднага след изваждането им от хладилника, а да се оставят за известно време на стайна температура.

Шоколадов сладкиш

Изключително важно за добрия сладкиш е как се разбиват яйцата, ако има такива в рецептата. Това става, като белтъците се отделят от жълтъците, разбъркват се за около 1-2 минути и се добавя 3/4 от захарта. Разбиват се с миксер, докато не започнат да се оформят розички. Трябва да се втвърдят дотолкова, че при обръщане на купата надолу да не се разтичат.

Разбиването на жълтъците става с останалата 1/4 от захарта до момента, в който също, както при белтъците, сместа не започне да се оформя на розички. Когато белтъците и жълтъците са разбити, жълтъците се добавят към белтъците постепенно без да се използва миксер.

Всички продукти задължително се разбиват винаги в една посока – по посока на часовниковата стрелка или обратно.

Сладкиш с ябълки

Тестото трябва да бъде добре омесено. Най-добре ще е най-напред с миксер с куки за тесто на ниска степен, след това на висока степен в продължение на около 5 минути. Колкото повече се размесва тестото, толкова по-пухкав ще стане сладкиша.

Вече омесеното тесто се оставя покрито с навлажнена кърпа или намаслено фолио да престои на топло място. Така то видимо ще увеличи обема си.

Всичко съдове, в които ще печете вашия сладкиш, задължително трябва да са сухи. Тавичката, в която ще се пече, пък се намазва с олио и се поръсва с брашно. Сладкишът се пече по средата на фурната.

В зависимост от вида печиво, най-напред температурата е по-силна отдолу за 10-15 минути, докато кексът се пукне отгоре. След това се пуска и горният реотан и кексът се пече до суха клечка.

Ако по време на печенето започне да изгаря отгоре, но е все още суров отвътре, сложете лист алуминиево фолио, но без да притискате краищата му към формата - нека сладкишът да диша, за да може спокойно да бухне.

Когато е готов, сладкишът се оставя да изстине, за да се отлепи по-лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Винаги ми се получават страхотни сладкишите,защото спазвам тези правила.Аз също слагам хартия за печене на дъното,дори у на стенитв понякога,за да ми е по лесно.Грамажите на съставките трябва да са точни,защото не всеки експвримент може да е сполучлив.
0
0
Илияна Димова
Да правилно е да се спазват грамажите, но понякога слагам продуктите по вкус
0
0
Илияна Димова
Много полезни съвети, а за да не залепват за тавичката печивата,покривам дъното на тавичката с хартия за печене, която леко намазвам с мазнина .
0
0