Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Цвекло и ряпа за пречистване през зимата

Цвекло и ряпа за пречистване през зимата

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Салата с цвекло и ряпа

Цвеклото и ряпата, както и всички кореноплодни зеленчуци, са често срещани, но и не рядко пренебрегвани есенно-зимни продукти. Познати още от древността, те радват с букет от много витамини и минерали. А особено през тези студени и болнави месеци, те могат да заместят цял ред с препарати в аптеката.

Цвеклото може да зареди тялото с енергия и да понижи кръвното налягане. Консумацията му предпазва от рак, ограничава болките при артрит и подпомага отслабването. Алабашът от своя страна укрепва имунитета, попълва дефицита от редица микроелементи, най-вече на калий и витамин С, който ни пази от вируси.

Земната ябълка пък съдържа вещество, което предпазва от рак на дебелото черво. Освен всичко друго тези зеленчуци имат прочистващо действие както на стомаха, така и на кръвоносните съдове.

Едни от най-добрите продукти за коригиране на теглото са кореноплодните зеленчуци. Освен че са нискокалорични и богати на растителни фибри, те блокират и превръщането на въглехидратите в мазнини.

Включвайки ги във всекидневното си меню не само ще се избавите от излишните килограми, но и ще пречистите организма си. За скоростни резултати може да приложите следни хранителен режим:

Червено цвекло

Ден 1

Закуска: 200 г сварено червено цвекло, нарязано на кубчета, с 250 г кисело мляко;

Обяд: Изпечено на скара или сварено парче пилешки гърди без кожата, салата от настъргани алабаш и моркови, подправена с 1 ч.л. зехтин и 1 с.л. лимонов сок;

16 ч.: Една шепа сурови бадеми;

Вечеря: Салата от настъргана ряпа и малка консерва скариди, подправена с 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, магданоз и малко сол, 1 филийка пълнозърнест хляб.

Ден 2

Закуска: Филийка ръжен хляб, намазана тънко с извара и гарнирана с резенчета земна ябълка, чаша зелен чай с мед;

Обяд: Крем супа от 200 г червено цвекло, 1 картоф и подправки на вкус, с 2 с.л. крутони от пълнозърнест хляб, запечени с малко зехтин;

16 ч.: 5-6 изсушени кайсии;

Вечеря: Салата от настъргани алабаш и моркови, подправена на вкус, резен шунка, 2 пълнозърнести сухарчета, 1 малка чепка грозде.

Ден 3

Закуска: Купичка нискомаслено кисело мляко с 2 с.л. овесени ядки, парче нарязана на кубчета земна ябълка, 1 с.л. сурови слънчогледови семки;

Обяд: Изпечена на скара или сварена на пара 120 г риба, салата от настърган алабаш, подправен с 1 ч.л. зехтин и лимонов сок;

16 ч.: 1 ябълка;

Салата от ряпа и моркови

Вечеря: 250 г сварено червено цвекло с дресинг от 1 ч.л. зехтин, подправки на вкус и настъргано сирене, филийка черен хляб, блокче шоколадово мюсли.

Ден 4

Закуска: Сандвич от филийка пълнозърнест хляб, намазана с лютеница, резенче кашкавал, 1 земна ябълка;

Обяд: Купичка варен ориз с 200 г червено цвекло и корен пащърнак, сварени и нарязани на кубчета, подправено със соев сос и черен пипер;

16 ч.: 2 пълнозърнести бисквитки;

Вечеря: Голяма салата от настъргани ряпа и моркови, 1 варено яйце и 4-5 черни маслини, подправена с 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок и малко сол;

Ден 5

Закуска: Филийка ръжен хляб, намазана с извара, резен пуешка шунка, чаша зелен чай с малко мед;

Обяд: Вътрешността на два варени картофа, смесена с вътрешността с настърган алабаш се подправя на вкус. Картофите се пълнят обратно със сместа, а отгоре се настъргва кашкавал и се запича във фурната.

16 ч.: Един плод по избор;

Вечеря: Изпечено на скара или задушено 80 г постно свинско, 200 г задушено в масло варено цвекло, филийка ръжен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest