Европейски учени: Аспартамът е безопасен!

Аспартам

Според Европейския орган за регулиране на храните изкуственият подсладител аспартам е безопасен. Експертите от Европейската организация за безопасност на храните излязоха със становището, че употребата на аспартам не представлява опасност за човешкото здраве.

Аспартамът, който е известен като Е951, съдържа в себе си аспаргинова киселина, фенилаланин и нищожни количества метанол. Аспаргиновата киселина е естествен аминокиселина, която отговаря за създаването на нова ДНК и изпълнява ролята на невротрансмиер в мозъка. Фенилаланинът е есенциала аминокиселина, която действа като стимулатор за синтеза на тирозин и невротрансмитери.

Аспартамът е синтезиран от Джим Шлатер през 1965 година. Откритото от него вещество е около 200 пъти по-сладко от захарта. От началото на 80-те години започва да се влага масово в производството на безалкохолни напитки, хранителни продукти, плодови сокове и различни сладкарски изделия, особено такива, които са определяне като диетични.

Подсладители

Редица клинични изследвания поставят под въпрос безопасността на масовата употреба на аспартам в хранителната индустрия. Смята се, че аспартамът може да причини повече от 90 различни видове болести, а в някои изключителни случаи и смърт.

Системата за наблюдение на страничните ефекти към FDA (Федералната агенция по лекарствата) докладва, че аспартамът е отговорен за около 75 процента от страничните реакции, които са предизвикани от хранителните добавки.

Редица независими изследвания сочат, че аспартамът може да причини голям брой неразположения, които погрешно да бъдат приписани на ежедневния стрес и преумора в службата.

Редовната употреба на храни или напитки, в които има вложен аспартам, може да доведе до главоболие, преумора, световъртеж, депресия, гадене, напълняване, обриви, проблеми със слуха и зрението, страхово безпокойство, проблеми със сърцето и затруднено дишане, проблеми с паметта, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене не свят и др.

Изкуствени подсладители

Медицинските специалисти препоръчват да не употребявате храни и напитки, съдържащи аспартам, ако страдате от множествена склероза, мозъчни тумори, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер и аутизъм, защото тези заболявания могат да се влошат от употребата на този изкуствен подсладител.

Според специалистите от Европейската организация по безопасност на храните аспартамът не представлява опасност за здравето, стига да не се се превишават препоръчителните дневни дози.

За безопасна дневна доза се приема около 40 мг на килограм телесно тегло на ден., което прави приблизително около 2800 мг за възрастен. Дозата при децата на възраст до 3 години не бива да надвишава 600 мг.

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ронин
Ронин
19.01.2015 11:08
Това изследване и становище сигурно е финансирано от някой хранително вкусов производител, за да работи в негова полза и да продължава да печели за сметка на здравето на хората.
В Америка 70% от хората са с наднормено тегло, заради хранителната индустрия, която харчи милиарди, за да стопира всякакви доклади доказващи вредното влияние на съвременните храни.
Имат изключително мощно лоби, което успешно притиска както политиците, така и подобни здравни организации, за да крият истината. В Америка това е започнало още от края на 70-те и днес виждаме до какво е довело. За съжаление това започва да се забелязва като тенденция както и у нас, така и в останалата част на света.
Все повече деца попадат в капана на рекламите и вкуснотийките по рафтовете на магазините и се тъпчат с изключително вредни храни, които започват да отключват болести като диабет още от най-ранна детска възраст. Не вярвам на такива изследвания, защото са направени под натиска и със спонсорството на хранителните конгломерати. Има много документални филми показващи истината.
Напишете "Натъпкани" във вибокс и изгледайте филма, за да видите за какво става въпрос.
2
0