Вкусни празнични предястия

Солени палачинки

Тъй като времето навън е студено, а сезонът е зимен, приготвили сме ви рецепти, които да подхождат на обстановката – не само празничната, но и метеорологичната.

Едни от най-лесните и красиви предястия, които може да поднесете, са солените палачинки с плънка по избор. След като навиете палачинките, просто нарежете всяка на отделни хапки и ги подредете красиво в чиния върху канапе от маруля или друга гарнитура по избор.

Предлагаме ви две рецепти, за които ще трябва да отделите известно време, но пък вашите гости и близки хора ще са изненадани много приятно от резултата. Първото предложение е за еклери, но със солена плънка. За да си ги приготвите са ви нужни следните продукти:

Солени еклери

Необходими продукти: 150 г брашно, 100 г масло, 250 мл вода, сол, 4 яйца – продукти за самите еклери

Солени Еклери

За солената плънка: 1 пак. масло, 2 с.л. мляко, 240 г кашкавал, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол, босилек на вкус

Начин на приготвяне: Слагате в тенджера водата и я завирате заедно с маслото и със солта. Следва да се изсипе цялото брашно – разбърквайте енергично и включете на слаб огън. Бъркате, докато тестото не започне да се отделя от тенджерката.

Следва да отдръпнете тенджерата от котлона и да сложите яйцата едно по едно – разбърквайте сместа непрекъснато. В намазнена тавичка слагате по една чаена лъжичка от сместа на разстояние – печете в слаба фурна. Когато се изпекат и изстинат, разрежете ги на две и напълнете с крема.

Крема можете да си приготвите по следния начин: разбърквате брашното в студеното мляко, след което слагате на котлона и добавяте маслото. След като сосът започне да се сгъстява, отдръпнете от котлона и прибавете настъргания кашкавал, както и подправките. Когато пълните еклерите, кремът трябва да е студен.

Кюфтенца

Следващата рецепта е перфектна за зимна вечер, прекарана с приятели в домашна обстановка и вкусна храна. Става дума за кюфтета от кисело зеле. Можете да ги сервирате с някакъв сос, ако предпочитате, но и така са достатъчно апетитни и вкусни.

За да си ги направите, необходимо е да нарежете около 700 г кисело зеле на тънки ивици. На ситно нарежете и половин глава лук, след което е сложете в предварително загрята мазнина и оставете за минута да се изпържи.

Добавя се киселото зеле заедно с половин кубче телешки бульон и един пръст гореща вода. Добавя се също и супена лъжица ким и се захлупва. Оставете зелето да омекне на слаб огън – около десетина минути би трябвало да са му достатъчни.

В отделен съд сложете олио и запържете предварително нарязано на малки парчета пушено месо – нужно ви е месо около 100 г. след като го запържите, отдръпнете от котлона и оставете месото да се охлади.

След това смесете зелето и пушеното месо и разбъркайте – поръсете отгоре с 4 с.л. брашно, добавете 1 яйце и омесете с ръка добре. От тази смес трябва да оформите малки кюфтенца – всяко от тях се овалва в брашно – смес от половин чаша царевично и половин чаша бяло брашно, след това в разбито яйце. Кюфтенцата се пържат в силно сгорещено олио. Във всяко се забива клечица и се подреждат в красиво плато при поднасянето.

5 3
4 4
3 2
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати