Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Затлъстелите са се увеличили до близо 1 милиард души

Затлъстелите са се увеличили до близо 1 милиард души

Затлъстели

Според проучване на Презокеанския институт за развитие (ODI), броят на хората, които страдат от затлъстяване е нараснал почти четири пъти. Това означава, че между 1980 година и 2008 година хората с проблеми с наднорменото тегло са се увеличили на близо 1 милиард души.

През тези години развитият свят е нараснал от 321 на 557 млн. души, а хората с проблем с наднорменото тегло се е увеличил от 250 на 904 млн. души.

Според данните от института затлъстелите хора днес са много повече в развиващите се страни, отколкото в богатите такива. Друга информация гласи още, че 1.46 милиарда от възрастните хора по целия свят са затлъстели или това е почти една трета от възрастните хора.

затлъстяване

Подобни данни са изключително тревожни, отбелязват специалистите. Според тях, ако тази тенденция се запази, след време всички ние ще станем свидетели на нарастването на хора, които страдат от различни болести – диабет, рак и др. Не по-малко ще са и случаите на инсулт и сърдечен удар.

От 1980 година насам затлъстелите хора в Мексико и в Китай са се увеличили почти два пъти повече, а в Южна Африка пък са се увеличили с една трета.

Нездравословно хранене

Обяснението за този проблем е съвсем ясно, смятат специалистите, които правят изследването. В развиващите се страни доходите растат, хората започват да избягват зърнените храни, храни, които съдържат мазнини и захар, и се опитват са похапват повече месо.

Основен причинител на затлъстяването в световен мащаб освен промяната на хранителния режим и консумацията на основно вредни храни е и липсата на каквото и да било движение. Заседналият начин на живот е станал ежедневие за голяма част от хората – все по-малко деца спортуват и все повече стоят у дома пред компютрите или телевизорите.

Според Стив Уингис, който е представител на Презокеанския институт за развитие, необходимо е да се спазва здравословна диета. Освен това трябва значително да се намали привлекателността на всякакви храни, които всъщност нямат абсолютно никаква хранителна стойност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest