Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Въвеждат нови правила за етикетите на мляното месо

Въвеждат нови правила за етикетите на мляното месо

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Опаковка кайма

От тази година влизат в сила нови европейски правила за етикетите на мляното месо. Новите изисквания задължават производителите и търговците да изписват на опаковките на каймата точното съдържание на мазнини в нея.

Това няма да е единствената промяна в етикетите на мляното месо, която българската държава ще въведе пред 2014 година. В кроя на годината ще бъдат добавени и допълнителни реквизити, като например произход на месото, от което е направена каймата.

Така българските потребители ще знаят дали каймата за любимите пържени кюфтета е произведена от свинско месо от щастливи прасета от Дания, Испания или Холандия и говеждо месо от Англия.

Въвеждат се специални изискванията и към шрифта на информацията, като се отнема възможността търговците и производителите формално да спазят буквата на наредбата, но да публикуват информацията с твърда малки букви, което да обърка клиентите.

Хранителни продукти

На етикетите на каймата трябва задължително да бъде изписано процентното съдържание на мазнини, в зависимост от това дали мляното месо е нетлъсто, само говежда, само свинско, смес от няколко вида меса и т.н. Новост е задължителното изписване на съотношението креатинин към месен протеин.

Съгласно изискванията на евродиректива, която влезе в сила от 1-и януари 2014 година, в мляното месо ще съдържа само чист продукт от обезкостено месо, в който няма да има подобрители, консерванти, соя или други вещества. Ще бъде позволено влагането на до 1 процент сол.

Готови кюфтета

От Министерството на земеделието и храните напомнят на българските месопроизводители и месопреработватели, че „мляно месо“ и „кайма“ са синонимни наименования на един и същ продукт. Всички изисквания към мляното месо ще важат с пълна сила и за пакетираната кайма.

Новият регламент обаче не засяга продукти като готови кюфтета и кебапчета. При тях няма да има ограничения и ще продължи да бъде позволено влагането на различни добавки и подправки, в т.ч. соя, лук, витамини, подобрители и т.н.

Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ) вече започна проверки по търговските обекти дали се спазват новите европравила за етикетите на мляното месо. БАБХ припомнят, че при установени нарушения глобите започват от 250 лева за физически лице и достигат до 6000 лева при юридическите лица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest