Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Заменете тежките ястия с леки ордьоври и хапки

Заменете тежките ястия с леки ордьоври и хапки

Предястия

Предлагаме ви няколко предястия, които може да приготвите за всеки празник, през които очаквате гости. По този начин ще си спестите приготвянето на някакво сложно основно ястие, тъй като рецептите, които предлагаме, са достатъчно хранителни и вкусни.

Нашите предложения включват руло, една рецепта за пури от свински дроб, едно предястие с кускус, което може да бъде сервирано и вместо салата, и предястие с краставици.

Пълнено руло

Необходими продукти за вареното тесто: по 1 ч.ч. брашно и вода, 4 яйца, ½ ч.ч. олио, 1 ч.л. сол

Заменете тежките ястия с леки ордьоври и хапки

Необходими продукти за плънката: 3 сварени яйца, 250 г извара, 60 г масло

Начин на приготвяне: В подходящ съд слагате водата, мазнината и солта, след което слагате тенджерката на котлона и изчаквате да заври. Следва да изсипете брашното и да бъркате, докато вареното тесто започне да се отделя от съда. Когато сместа поизстине, започвате да добавяте яйцата едно по едно, като не спирате да бъркате енергично.

Когато тестото се уеднакви, изсипвате го в предварително намаслена тава с правоъгълна форма и го печете на умерена фурна. След това обръщате готовия блат на влажна кърпа и навивате на руло. Оставете да изстине. През това време пасирате всички продукти за плънката и намазвате блата с нея. Отново навивате на руло и оставяте в хладилник за няколко часа.

Пълнени краставици

Следващото предястие е много леко и изключително вкусно. За да си го направите, ще са ви нужни 2 краставици, които ще нарежете на парчета по около 6 см и ще им издълбаете семето. Сварени пилешки гърди нарязвате на малки парчета и смесвате заедно с ¼ ч.ч. скълцани на ситно бадеми, магданоз на вкус и малко смлян черен пипер.

Разбърквате сместа и оставяте на студено в хладилника. През това време смесвате една чаена чаша майонеза, 3 с.л. олио, 2 с.л. лимонов сок, черен пипер и сол – уеднаквявате сместа. Следва да смесите този сос с месото с бадеми и да разбъркате добре. Напълнете краставиците и предястието е готово.

Кус-кус с майонеза

Пурички от свински дроб

Необходими продукти: 250 г свински дроб, 250 г мляно месо, лук, магданоз, джоджен, 2 филии хляб, олио, сол и черен пипер

Начин на приготвяне: Измивате дроба и го нарязвате наситно, след което го смесвате с месото. Към тях добавяте настърган на ренде лук, нарязаните на ситно магданоз и джоджен, напоени и отцедените вече филии хляб, черен пипер и сол.

Размесвате добре и от сместа оформяте малки пурички - около 3 см, след което всяка от тях се увива във фолио, предварително намазано с масло. Пекат се в гореща фурна и се поднасят топли.

И понеже се случва понякога гостите да дойдат неочаквано, ви предлагаме едно бързо предястие, което може да бъде прието и за салата. Сварявате половин пакет кускус и го смесвате с равни количества майонеза и цедено кисело мляко. Към тази смес добавяте сол и 2 скилидки счукан чесън, както и някои от любимите ви зеленчуци, нарязани ситно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest