Тученицата - вкусна храна, която лекува

Тученица

У нас тученицата се третира като бурен. Хората масово се опитват да се отърват от нея и да я унищожат. В същото време навсякъде другаде по света тя е ценен зеленчук, култивиран и продаван на доста висока цена.

В Турция и Гърция се предлага на пазарите като маруля, а в Германия цената ѝ многократно надвишава тази на гроздето.

Тученицата у нас може да бъде открита навсякъде. Тя се разпространява като бурен и изниква на най-необикновени места.

Декоративен неин събрат е Калдаръмчето - двете принадлежат към семейство Тученицови. Ботаническото и име е Portulaca oleracea.

Ползи от Тученица

По света тученицата е разпространена като лечебно растение. Използва се за подсилване на имунитета и лекуване на артрит, главоболие, изгаряния, кашлица и други.

Тученицата е растение, което е изключително богато на хранителни вещества. В нея се съдържат повече омега-3 мастни киселини от някои рибни масла.

Това я прави изключително подходяща за хора на вегетарианска диета.

В дебелите месести листа на тученицата се откриват витамините A, B, C и E, както и така важните минерали калий, калций и магнезий. В тях има 8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове.

Салата с Тученица

В тученицата присъства уникална комбинация между фибри, витамини и минерали. В 100 грама от нея се съдържат едва 16 калории, но и 350 мг алфа-линоленова киселина. Богата е и на два вида антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин.

Една от ползите ѝ, благодарение на високото съдържание на магнезий, е благотворното влияние за укрепване на сърцето, при превенция на аритмия и подсилване на имунната система.

Използва се и като средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение.

Тученицата подлежи на кулинарна обработка. Листата, както и стъблата, са ядливи. Един от вариантите е да се приготви сух таратор, като вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън.

В салата пък, най-вече за диабетици, листата и се режат и към тях се прибавя магданоз, ръси се с оцет, зехтин или олио.

Може да се добави и към стандартни рецепти със спанак и лапад, както и да се приготви на пара. Тученицата се използва прясна, като не подлежи на варене или замразяване.

5 2
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Марина
Марина
26.04.2016 17:35
Нашите цял живот ме учеха, че трябва да се изкоренява и да я премахване от двора, а то какво се оказа... Интересно ми е какъв вкус има.
0
0
Ирина Андреева Jolie
Не съм яла никога,май не съм и виждала даже :) Имам есна приятелка кулинарна ,има страхотни рецепти с нея и много я обича.Ако намеря ще пробвам :)
0
0
Биляна
Биляна
26.04.2016 12:38
до сега не съм пробвала, мисля че е време
0
0
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
26.04.2016 10:13
У нас на село двора се пълни с тученица. Аз си правя баница, салата и таратор с нея.
1
0
без име
без име
08.03.2015 20:57
От поляните пич в изобилие я има :)
0
0
стоио
стоио
27.01.2014 23:39
от кьде можем да си я набавим
1
0
ан
ан
20.05.2014 13:42
от лидъл
0
0
камелич
камелич
19.01.2014 09:39
много вкусен листен зеленчук
0
0