Тученицата понижава рязко кръвната захар

Тученица

Според учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив, тученицата може да свали нивото на кръвната захар при това само за два месеца. Известният плевел има благоприятно влияние при профилактика на болести като артрит, сърдечно-съдови заболявания, диабет от II тип, кашлица. Помага при кожни изгаряния.

Учените смятат, че тученицата може да бъде използвана дори при ракови заболявания. Лабораторните анализи са се провели с помощта на студенти и експерти, под ръководството на професор Йорданка Алексиева. Тя е ръководител на Стопанския факултет в Университета по хранителни технологии.

Тученицата е растение, което е изключително богато на витамини А, В, С и Е, съдържа и омега-3 мастни киселини. Освен това растението е богато на литий и калций, магнезий, има и високо каротеноидно съдържание.

Оказва се, че консумацията на тученицата може да облекчи и мускулното напрежение, мигрената. Консумацията на 5 грама смлени семена при това само два пъти на ден, действително може да подобри състоянието на болните от диабет 2 тип само за осем седмици. Ако страдате от кожен лишей, можете да използвате етанолов екстракт на растението.

Ползи от Тученица

Освен това тученицата може да помогне при аритмия, спомага за укрепването на сърцето. Не на последно място редовната й консумация значително повишава имунитета. Най-добре е тученицата да се консумира сурова – могат да се приготвят различни салати, в които да се слага само тученица или да се добавят и други зеленчуци.

Растението също може и да се готви – можете да ги използвате просто като добавка към някоя гозба или като основен зеленчук. Има и много рецепти за пити, баници, гарнитури, супи. Растението може да се използва като заместител на лобода, спанак и др. Тученицата е много популярна в селата край Родопите.

В Германия растението има по-висока цена от тази на гроздето, а в Индия е популярна като лек, който спомага за по-бързото заздравяване на рани. Много разпространена е и в Италия, а в Турция и Гърция тученицата е използвана широко в кулинарията.

5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Цветана
Цветана
10.03.2015 11:20
Бихте ли ме насочили как да намеря тученица или семена за нея?Зная,че повечето хора я смятат за бурен, но не я открих в нашия край.
2
0
Гергана
Гергана
10.09.2014 10:21
Аз си правя таратор със тученица или я добавям към салати.Полезно и вкусно !
6
0
Иван Русев
Иван Русев
20.07.2014 17:19
Със зехтинче,солчица и оцет може да се пийне една студена ракийка!
1
1