Традиционни италиански хлябове

Италиански хляб

Италианската кухня е изключително популярна в целия свят. Съставките и ястията и са различни в различните региони. Хлябът е неизменна част от тази кухня, играещ различни роли както на регионално, така и на национално ниво с много вариации.

Класическият италиански хляб се нарича Чабата. Той има характерна структура - вътрешността му е пълна с големи кухини, образували се от многократното встасване на тестото. Освен от магазина този изключително вкусен хляб може да приготвите и у дома. Ето как:

Чабата (чибата)

Необходими продукти:

За бига: 125 г бяло брашно, 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. суха мая, 150 мл вода

Чабата

Втори етап: 1 с.л. сухо мляко, 2 с.л. зехтин, 375 г бяло брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. суха мая, 250 мл вода

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя бигата (малка порция течно тесто, което встасва отделно). Брашното, захарта и маята се смесват в голяма купа и се разбъркват, като се добавя малко по малко вода. Купата се покрива с кърпа и се оставя да втаса за няколко часа или за цяла нощ.

Към бигата се добавят останалите брашно, сухо мляко, зехтинът, солта, захарта и маята. Всичко се разбърква добре, като бавно се добавя водата. Полученото меко тесто се покрива и се оставя на топло за 2 часа. Тестото трябва да утрои обема си.

Тестото се изсипва върху намазнена хартия за печене. С набрашнени ръце се оформят две дълги парчета. Оставят се да втасат отново за 45 минути на топло. Чабатите се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20-25 минути, докато получат златиста коричка. Готови са, когато при почукване с пръст върху коричката се чува звук, сякаш отвътре са кухи.

Хляб

Готовите чабати се вадят от фурната и се оставят да изстиват върху кухненска решетка.

Италианците са големи почитатели на хлебопекарните. Те могат да бъдат открити в почти всеки дом. Поради това имат и специална рецепта за хляб за хлебопекарна.

Хляб за хлебопекарна

Необходими продукти: 450 г бяло брашно, 1 1/2 ч.л. суха мая, 1 ч.л. сол, 2 с.л. зехтин, 225 мл. вода

Начин на приготвяне: Брашното, водата, солта, зехтинът и сухата мая се поставят в тавичката на машината за хляб. Тя се включва в режим на бял хляб и след приключване на цикъла, хлябът се изважда и се оставя да почине върху кухненска решетка за половин час.

Полученият хляб се характеризира с многото си въздушни порички и лекота, наподобяваща козунак.

Италиански хляб

Друг изключително интересен хляб идва от региона Апулия, Южна Италия. Той се приготвя с оцет.

Апулски хляб с оцет

Необходими продукти: 500 г брашно, 500 г дурум (семолина/грис) брашно, 25 г прясна мая, 20 г сол, 450-500 мл вода, 30 мл бял оцет, 150 мл вода

Начин на приготвяне: Двата вида брашно се смесват, а маята се разтваря в топла вода и се оставя да шупне за около 10 минути. Шупналата мая се прибавя към брашното и се омясва добре. Към тях се прибавя 50 мл вода със разтворената сол.

Добавят се и 150 мл вода + 30 мл оцет. Омесва се еластично тесто. Покрива се и се оставя се за 25-30 минути. Тестото се премесва и се оформя кръгла питка и отново се покрива. Оставя се за 35 минути.

През това време фурната се включва на максимум с тавата, в която ще се пече хлябът. Тестото се поставя върху сгорещена тава и се пече на средна скара, като се намалява температурата до 220 С, за около 45-60 минути. Полученият Апулски хляб трябва да има дебела златиста коричка.

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ivodoc
ivodoc
04.02.2014 21:34
По объркана и неадекватна рецепта от тази за Апулски хляб с оцет не съм срещал в живота си. Много ще е смешно да гледам някой да направи тази рецепта без да е експерт по хлябовете.
0
0