Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Мобилни мандри ще разпространяват българското сирене

Мобилни мандри ще разпространяват българското сирене

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Сирене

Деница Динчева – експерт в агроминистерството, съобщи на семинар, организиран от Асоциацията на земеделските производители в България, че е възможно скоро да си купуваме сирене от мобилни мандри.

За целта обаче първо трябва да се преработи действащата Наредба за директните доставки.

Мобилните мандри ще представляват специално оборудвани камиони, в които ще се преработва само овче, биволско и козе мляко, защото стандартите, при които може да се преработва кравето мляко, са по-високи.

Мляко

В проекта е предвидено още изграждането на 15 пазара в страната, които да предлагат птиче и заешко месо, мляко и млечни продукти, яйца и мед в специално оборудвани хранителни витрини.

Родните фермери недоволстваха срещу Наредбата от 2010 година, според която не можеха да предлагат директно собствената си продукция, а трябваше да я препродават за преработка. Според новите промени, нормативното количество, което фермерите ще могат да продават директно, ще се увеличи.

Мед

В новия проект се казва, че фермерите ще могат да предлагат до 150 000 килограма годишно краве мляко, 1000 яйца седмично и 5000 килограма месо годишно.

Последните проверки по родните хипермаркети показват, че голямо количество от меда е вносен от Китай и Аржентина и в него няма никакви хранителни стойности, тъй като в двете страни масово се използва ГМО.

Въпреки че миналата година у нас имаше голямо производство на мед, като от някои кошери бяха извадени 30 килограма вместо обичайните 20, по-голямата част от родния мед беше изнесен за страни от Европейския съюз, главно Германия, където заминаха около 5000 тона.

Традиционно по родните пазари един буркан с истински мед струва между 8 и 10 лева. Родните пчелари споделят, че от 5 години изкупната цена не се е променяла и липовият мед на едро излиза по 4.50 лева за килограм, а акациевият – 5.50 лева за килограм.

Естественият мед може да се познае по дребните примеси, които съдържа и други природни съставки, които предизвикват захаросването му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest