БАБХ тръгва на проверки заради фалшиви етикети

Етикети на храните

Служителите на Българската агенция по безопасност на храните тръгват на денонощни проверки заради многобройните сигнали за подмяната на етикети на стоки с изтекъл срок на годност.

Изпълнителният директор на Агенцията - професор Пламен Моллов, съобщи, че е установено, че някои от големите търговски вериги у нас подменят етикетите на стоки с изтекъл срок на годност или с неясен произход.

При последните си проверки инспекторите са забелязали, че някои от предлаганите храни нямат отбелязан срок на годност, партиден номер или информация за произхода.

Открити са и стоки с погрешно преведени етикети, но най-често срещаното нарушение, което се е установило, е подмяна етикети заради изтекъл срок на годност на храните.

Хранителни вериги

От Сдружението за модерна търговия казаха, че правят всичко възможно, за да спазват изискванията за опаковане и етикетиране.

По-голямата част от големите хранителни вериги подкрепят акцията на БАБХ, като заявяват, че по този начин ще бъдат наказани некоректните търговци.

За да се предотврати корупцията сред инспекторите, от ръководството на Агенцията са планирали разместване, така че да се прекъснат евентуалните връзки между проверяващите и управителите на хранителните вериги.

Чери домати

Денонощните мобилни групи ще следят и дали официално затворени цехове не произвеждат хранителни продукти след края на обявения работен ден.

От Областния съвет на Българския червен кръст от друга страна решиха да не купуват домати, а само да ги садят.

Инициативата на служителите и доброволците от БЧК във Варна е част от иновативните методи на организацията за подобряване на финансовото ѝ състояние през 2014 година.

"Нашата идея е да продаваме домати на хотела. Парите, които спечелим, ще вложим в организирането на инициативата Топъл обяд за деца - обясни Илия Раев – председателят на БЧК във Варна.

Доматите на хуманитарната организация ще бъдат посадени в градинката до Гранд хотел Варна.

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати