Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Троянско агнешко ще напълни магазините за Великден

Троянско агнешко ще напълни магазините за Великден

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Агнешко

За великденските празници тази година родните хранителни вериги ще ни предлагат прясно агнешко месо от Троян. Проверка показва, че цяло агне преди Великден може да излезе около 100 лева.

Българските фермери започнаха да уговарят цените на агнешкото месо от сега, като според експертните прогнози за тези празници агнешкото ще е с 1 лев по-евтино от миналата година.

За този Великден се очаква хранителните вериги да предлагат българско месо главно от Троян за разлика от миналите години, когато се внасяха бутове и плешки от Нова Зеландия и Австралия.

През 2013 година нямаше сериозен недостиг на българско месо и се очаква за този Великден също да можем да купуваме от родното агнешко.

Българските животновъди обявиха, че са готови да предлагат агнешкото месо на цени между 5 и 8 лева за килограм.

„Ако купувате на едро, ще ви излезе по-евтино. За една бройка тарифата е 5.70 лева за килограм” – споделят фермерите.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев за сега не може да се говори за точни цени на агнешкото месо.

„Все още е рано да се каже каква ще бъде цената на едро на агнешкото. Тя ще е ясна две седмици преди Великден” – обясни Стойчев.

Цените на агнешкото месо около миналогодишния Великден варираха между 12 и 15 лева за килограм, въпреки че и тогава не се прогнозираше голямо покачване на стойностите.

Агнешко месо

„Двойно по-евтино излиза месото за празничната трапеза, ако се купи от фермери. Затова всяка година се снабдяваме с прясно агнешко от животновъди от Първомай” – споделят българите, които по традиция всяка година приготвят агнешко за празничната трапеза.

Много от животновъдите препоръчват на потребителите да купуват агнета от родните ферми, защото така си гарантират за качеството на месото, което ще консумират.

Експерти предупредиха, че често месото в магазините, което е обявено само за охладено, всъщност е било дълбоко замразено и след това обработено по специален начин, за да изглежда прясно.

Ако още не сте решили какво ще сложите на празничната трапеза, разгледайте нашите рецепти за:

- яйчна салата;

- празнично печено агнешко;

- агнешко с картофи;

- и домашен козунак;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest