Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си приготвим ципура

Да си приготвим ципура

Ципура

Първата рецепта, която ви предлагаме можете да приготвите много лесно. За нея няма да ви бъдат необходими сложни продукти. Освен ципура, по същия начин можете да си направите и пъстърва. Ето и какво ви е нужно:

Ципура с лук и моркови

Необходими продукти: 1 кг ципура, ½ кг лук, 5 моркова, сол, черен пипер, олио, магданоз, лимонов сок.

Начин на приготвяне: Изчиствате рибата и я нарязвате на парчета. Лукът нарязвате на шайби, както и морковите и слагате половината от тях на дъното на тава, която предварително сте намазали с олио.

Пълнена Ципура

Рибата посолявате и подправяте с черен пипер и нареждате върху лука. Отгоре слагате останалите лук и морков, като добавяте и ситно накълцан магданоз. Полейте с лимонов сок и печете умерена фурна.

Следващото ни предложение е за риба, която преди да изпечете, трябва да оставите за час да се кисне в марината. Но докато дойде момент за маринатата, трябва да направите следното – изчиствате я и я измивате, след което я осолявате и добавяте черен пипер и малко риган.

В коремчето на ципурата слагате няколко стръка копър и по едно парче лимон. Ако обичате чесън, пресовайте 1 – 2 скилидки и сложете при копъра. След това идва ред и на маринатата. Ще са ви необходими 200 мл бяло вино и лимонов сок (около ½ лимон) смесете ги и залейте рибата, която вече сте изчистили.

Печена Ципура

Сложете я в хладилник и след половин час я обърнете, в случай, че маринатата не я покрива. След като извадите рибата, намазвате я с мазнина и я слагате на загрята скара. Сервирайте със зелена салата.

Последната ни рецепта е отново за ципура на скара, но този път с мащерка. Ето и какво друго ще ви бъде необходимо:

Ципура с мащерка

Необходими продукти: 2 ципури, олио, сол, черен пипер, мащерка, лимон, маслини.

Начин на приготвяне: Изчиствате рибата, след което е посолявате и подправяте с черен пипер. Върху нея правите разрези, достатъчно дълбоки, за да може да се сложи в тях стрък мащерка.

Слагате мащерката, а в корема на рибата добавяте накълцани маслини на ситно, както и по една шайба лимон. Печете на скара и от двете страни и поднасяте с картофена салата с пресен лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest