Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни десерти с желатин

Вкусни десерти с желатин

Желиран крем

Предлагаме ви няколко вкусни и изпитаните десерти с желатин, които са устояли на вкусовите претенции на времето. За по-хладните дни, направете пай с боровинки или сладкиш с кайсии. През лятото заложете на лимоновия крем.

Сладкиш с компот от кайсии

Необходими продукти: 150 г захар, 150 г краве масло, 150 г брашно, 2 яйца, 6 ч.л. желатин, 2 компота от кайсии

Начин на приготвяне: Разтворете желатина в чаша хладка вода. Оставете го за половин час да набъбне. След това добавете към желатина още една чаша вода и сложете сместа на котлона – на водна баня, за да се разтопи желатинът. Сместа не трябва да кипва.

След като желатинът се разтопи, отдръпнете сместа от котлона и изсипете към нея сока от двата компота. Оставете ги на хладно, за да започнат да се желират. В купа разбийте маслото на пяна, добавете яйцата и захарта, по малко от брашното, докато свърши. Изсипете блата в намазнена форма и печете в умерена фурна.

След като блатът изстине, наредете плодовете от компота и залейте с започналата да се желира смес. След това отново сложете на хладно, за да стегне.

Следващото ни предложение е за крем, който се приготвя много лесно. Става лек и вкусен. За него трябва да настържете кората на два лимона, към нея да добавите половин литър вода и да сложите на котлона.

Боровинков пай

Оставете сместа да заври, след което оставете да поври десет минути.

После добавете лимоновия сок към сместа и 300 г захар. Разбъркайте и сложете 50 г желатин, който предварително сте смесили в хладка вода и после сте разтворили на водна баня. Разбъркайте добре и изсипете част от желето в чашки, отгоре сложете сладко по избор, после отново крем и посипете обилно със скълцани на ситно бадеми.

Последното ни предложение е за пай с боровинки и портокал.

Боровинков пай с портокал

Необходими продукти: 100 г захар, 4 яйца, 100 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, сок и кора от портокал

За крема: 50 г боровинки, 600 г кисело мляко, сок и кора от лимон, 12 г желатин, 25 г захар

Начин на приготвяне: Разделете белтъците от жълтъците на три от яйцата. Жълтъците смесете с цялото останало яйце и 50 г захар, сок и кора от портокал и разбивате. Белтъците също се разбиват на сняг заедно с останалата захар. Смесете белтъците и жълтъците и добавете брашното, което сте смесили с бакпулвера.

Внимателно разбъркайте сместа, след което я изсипете в подходяща форма и изпечете блата. Боровинките за крема смачкайте с вилица и разбъркайте с киселото мляко. Добавете кората и сока от лимона, както и захарта и излейте върху изпечения блат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest