Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни сладкиши с локум

Вкусни сладкиши с локум

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Вкусни сладкиши с локум

Локумът е едно от най-старите изкушения. Освен консумация в натуралния му вид, с него се приготвят и редица вкусни сладкиши и сладки. Най-хубавото при тях е, че те са сред най-лесните за приготвяне. Залагайки на него, няма да сбъркате.

Локумов сладкиш

Необходими продукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г локум (1 кутия), ядки по избор - орехи, бадеми.

Начин на приготвяне: Всички продукти се омесват добре. Сместа се изсипва в намазнена тава и се пече. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.

Локумена торта

Необходими продукти: 1-2 яйца, 150 г брашно, 150 г захар, 150 мл прясно или кисело мляко, 60-70 мл олио, 1 бакпулвер, ванилия, 150 г локум.

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват добре. Към тях се добавят млякото и олиото. Получената смес се изсипва на тънка струйка в купа с предварително смесените сухи продукти. Разбърква се добре. Блатът на тортата се изпича в намазнена и набрашнена тава, в загрята на 160 С фурна.

Когато е готов, се прехвърля в плитка чиния и се изчаква да се охлади. Когато това стане, се сиропира със захарен сироп или компот. Локумът се нарязва на ситни парченца, поставя се в метален съд и се разтопява с чаша вода. Когато се охлади, се разстила равномерно върху блата. Тортата може да се украси с кокосови стърготини или шоколадови пръчици.

Един от най-популярните сладкиши с локум е коледният щолен. Той се приготвя поне две седмици преди празника, за да може да стане крехък, да спои ароматите си и да разгърне истинския си вкус. Освен по Коледа, щоленът може да се консумира по всяко време на годината, тъй като е изключително вкусен.

Вкусни сладкиши с локум

За тестото: 3 яйца, 150 г кафява захар, 150 г меко масло, 220 г брашно, 1 бакпулвер.

За плънката: 50 г бадеми, 50 г сушени сливи, 50 г сушени кайсии, 50 г сушени червени боровинки, 50 г сушени смокини, 50 г стафиди, 100 г локум, 100 г черен шоколад, 2 ч. л. подправки смес (канела, кардамон, карамфил, индийско орехче, джинджифил), кората на един портокал

За украсата: 100 г орехи, 150 г микс от сушени плодове, 2-3 с. л. мед, 1 с. л. ром

Начин на приготвяне: Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Към него се прибавят предварително разбитите яйца. Разбърква се добре и постепенно започва да се добавя пресятото с бакпулвер брашно.

Разбърква се добре и се добавят последователно натрошените бадеми, нарязаните на парченца сливи, кайсии, смокини, локум, шоколад, настърганата кора, боровинките, стафидите и подправките. Всичко се разбърква добре и се изсипва във форма, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 150 С градуса, до готовност (час и 15 минути).

Готовият сладкиш се вади и се поръсва с предварително смесените орехи и сушени плодове. Медът и ромът се разбъркват добре. С тях се поливат върху орехите и плодовете. Сладкишът се връща във фурната за още 10-15 минути.

Изважда се и се оставя да се охлади във формата. Съхранява се обвит в хартия и затворен в кутия няколко седмици, като през три-четири дни се полива с ром или коняк. (В оригиналната си рецепта щоленът се поръсва с пудра захар).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest