Сърбите консумират тонове месо от умрели животни

Месо

Данните сочат, че в съседна Сърбия всяка година на пазара изтичат 150 000 тона месо от умрели животни, което носи около 300 милиона евро печалба на черния пазар.

В Сърбия има добре изградена нелегална мрежа, в която месото от кланиците стига до магазините без да бъде проверявано.

Така всяка година от 250 000 тона месо от умрели животни на сръбската трапеза попадат поне 150 000 тона месо, което се консумира.

При средна цена от две евро за килограм на месо за характерните от сръбската кухня пастет и плескавица се оказва, че бизнес, който върти подобен вид търговия, може да печели до 300 милиона евро годишно.

„Всичко това става възможно благодарение на зловещото законодателство" – коментира директорът на белгийския завод Зелена Серж Аме, който миналата година откри огромен завод край Белград.

В момента Белгия съди Сърбия заради неспазване на двустранно споразумение, отнасящо се до изхвърлянето на животински отпадък.

Плескавица

Изправено пред международен арбитраж, сръбското правителство създаде специална група за разследване. Това доведе до ареста на две лица, в чиито месарници бяха открити тон и половина месо от умрели крави и коне.

"Всичко това аз бих окачествил като опит за убийство" – заяви председателят на ветеринарната камера д-р Саша Стокич пред сръбската преса.

Месото от умрели животни е изключително опасно за хората, но неговата продажба вече се е превърнала в порочна практика.

Когато се колят животни, те трябва да имат жизнени функции, за да може вътрешните им органи да се премахнат. Органите трябва да бъдат отстранени до половин час от смъртта на животното – в противен случай месото става опасно за консумация.

Инспекторите от Кюстендилско следят за вноса на свинско месо главно заради африканската чума по свинете на територията на областта.

Огнището на болестта се появи в Полша, а до момента в България няма регистрирани случай.

Болестта е вирусно заболяване, но не е опасна за хората. Срещу нея се прилагат антивирусни препарати.

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати