Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Народна медицина с цариче

Народна медицина с цариче

Чай от Цариче

Билката цариче е много ефикасна при женски проблеми – болки по време на менструацията, бяло течение, неразположенията, които се появяват по време на критическата възраст. Ако се комбинира и с бял равнец, действа много добре и през периода на настъпващия пубертет.

Билката може да се използва и външно – помага при трудно заздравяващи рани, циреи, ревматизъм. За целта се правят компреси с цариче. В народната медицина билката се използва още при затлъстяване, главоболие, гнойни възпаления, диабет.

При изваден зъб, можете да жабурите устата си с отвара от цариче – след няколко употреби, болката ще отшуми. Смята се дори, че царичето може да помогне за закрепване на плода и усилване на матката. В тези случаи се препоръчва бременните жени да пият чай от билката до третия месец на своята бременност.

Комбинацията между цариче и овчарска торбичка, помага дори при херния и смъкната матка. Царичето е подходяща при проблеми със стомашно-чревния тракт. Облекчава състояния на гастрит, диария, стомашни колики. Премахва също пясък в бъбреците и жлъчката.

Цариче

Запарката от цариче си направете по следния начин:

- Сложете половин литър да се загрява на котлона. След като водата заври, залейте 2 с.л. от билката с нея и я оставете да се покисне за един час.

Можете да приемате запарката по 1 винена чаша три пъти дневно и задължително преди храна. Освен за вътрешна консумация, така приготвената запарка, е подходяща за промивки.

- Чай от цариче си направете, като залеете 1 ч.л. от билката с 200 мл гореща вода. Оставете за десетина минути да се покисне, след което прецедете.

- За компрес най-добре би било, ако използвате прясна билка. Стривате с помощта на точилка и после налагате на мястото.

- Отварата си направете, като загреете 500 мл вода. След като заври, заливате 2 с.л. от билката и връщате на котлона да поври още 3 минути. После оставете отварата да се покисне още половин час и пиете шест пъти на ден по 80 мл. Изпивайте отварата четвърт час преди и половин час след храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest