Италиански специалитети с каперси

1 от 5 Снимки

1. Фетучини със сьомга


Необходими продукти: 225 г паста фетучини, 2 с.л. зехтин, 4 стръка зелен лук, 340 г пресни или замразени аспержи, 400 г осолена сьомга, 1 с.л. каперси, 285 мл пълномаслена сметана, черен пипер

Начин на приготвяне: Пастата фетучини се пуска във вряща вода и се оставя да завири. Котлонът се намаля и се вари с леко бъркане, както е указано на опаковката, без капак. Когато е готова, пастата се прецежда в гевгир.

Зехтинът се загрява на умерен огън под капак. Слагат се ситно нарязаният зелен лук и аспержите, нарязани на малки парченца, и се задушават за 5 минути. Добавят се почистената сьомга, ситно нарязаните каперси, черен пипер на вкус и сметаната. Готви се още 5 минути, като от време на време се разбърква. Готовата смес се изсипва в отцедените фетучини. Поднася се с резенчета лимон и зелена салата.

Каперсите са златото на средиземноморската кухня. В Италия те се радват на особена почит, най-вече в южните и части и на остров Сицилия. Там почти няма ястие и салата, в което да няма каперси.

Те имат приятен леко горчив вкус, който изчезва след дългата обработка. Масово се предлагат осолени и мариновани, с пикантен, тръпчив, кисел и леко синапен вкус.

Те придават приятен аромат и вкус на храната. Добавят се и в редица сосове. Едни от най-известните сосове, без които който и да било специалитет е непълен, са италианските. А те в по-голямата си част са на основата на каперсите.

Тук ви предлагаме няколко италиански специалитета, немислими без вкусните каперси /виж галерията/.

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сия Рибагина
Сия Рибагина
27.11.2016 12:02
Интересни предложения, само че сос Тартар не е италиански
0
0