Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Италиански специалитети с каперси

Италиански специалитети с каперси

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
2 от 5 Снимки

2. Пъстърва със сос от каперси


Необходими продукти: 4 пъстърви, 100 г гъби, 1 с.л. каперси, 90 г масло, 1 бр. лимон, 3 с.л. (30 г) брашно, 300 мл прясно мляко, 800 г картофи, черен пипер, сол, стерилизирани лукчета

Начин на приготвяне: Пъстървите се почистват и подреждат плътно една до друга в тавичка за печене. Оформят се във вид на буква S. Добавя им се 30 г сгорещено масло, посолява се, поръсва се с нарязаните на тънки парченца гъби, каперси, лимонова кора и лимонов сок.

Тавичката се покрива с фолио за печене. Поставя се в слаба фурна за около 30—40 минути. През това време се прави запръжка от 30 г масло и брашно. Тя постепенно се разрежда с прясно мляко и се сварява. Прибавят се гъбите, каперсите и сосът от печенето на пъстървите. Посолява се и се подгрява.

Картофите се сваряват. В купа се намачкват добре или се пресоват. Подправят се с 1 с.л. прясно мляко, 30 г масло, черен пипер и сол. Сместа се разбива добре. С нея се шприцоват звездички по периферията на овална и предварително затоплена чиния. В средата и се подреждат пъстървите. Доукрасяват се със стерилизирани лукчета и се поднасят. Соса се поднася в отделни купички.

Каперсите са златото на средиземноморската кухня. В Италия те се радват на особена почит, най-вече в южните и части и на остров Сицилия. Там почти няма ястие и салата, в което да няма каперси.

Те имат приятен леко горчив вкус, който изчезва след дългата обработка. Масово се предлагат осолени и мариновани, с пикантен, тръпчив, кисел и леко синапен вкус.

Те придават приятен аромат и вкус на храната. Добавят се и в редица сосове. Едни от най-известните сосове, без които който и да било специалитет е непълен, са италианските. А те в по-голямата си част са на основата на каперсите.

Тук ви предлагаме няколко италиански специалитета, немислими без вкусните каперси /виж галерията/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сия Рибагина
Сия Рибагина
27.11.2016 12:02
Интересни предложения, само че сос Тартар не е италиански
0
0