Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за соленки със сусам

Идеи за соленки със сусам

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Соленки със Сусам

Сусамът е една от подправките, чиято употреба е многостранна. Той се добавя успешно както към предястия и основни ястия, така и към десерти. Хармонира добре с месо, риба, птици, плодове, зеленчуци и най-вече - тестени изделия. Сусамът придава идентичност на продуктите, съчетана с уникален аромат. Тук ще намерите няколко идеи за апетитни соленки със сусам.

Соленки от Франция със сусам

Необходими продукти: 150 г брашно, 150 г масло на кубчета, 150 г сирене, 1 жълтък, сусам за поръсване.

Начин на приготвяне: Сиренето се настъргва в купа и към него се добавя брашното. Разбърква се добре с пръсти и се прибавя маслото. Меси се добре, до получаване на едри трохи. Прибавя се и жълтъкът и се меси около минута, до получаване на тесто. Увива се във фолио и се оставя в хладилника.

Сусамови Соленки

Докато тестото втаса, се избират няколко големи тави за печене. Постилат се с хартия за печене, а фурната се загрява на 200˚С.

Тестото се вади от хладилника и се разстила върху гладка повърхност, поръсена с брашно, до около 2-3 мм. Соленките се изрязват с помощта на формичка, фигурка или чаша с тънки стени. Подреждат се в тавите, поръсват със сусам и се пекат. Остатъка и изрезките от тестото се правят отново на тесто, увиват се във фолио и се държат в хладилника докато предходната тава е готова и е техен ред.

Соленките се пекат около 20 минути. Когато са готови, се изчакват да изстинат, след което се вадят внимателно от тавата.

Сусамени сиренки

Соленки

Необходими продукти: 2 яйца, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. прясно мляко, 7 г суха мая, 1 ч.л. сол, брашно, колкото поеме за меко тесто, сусам, 200 г сирене, копър.

Начин на приготвяне: Единият жълтък се отделя. Останалите продукти се смесват добре и от тях се меси тесто, което се прибира в хладилника. Когато е готово, се вади и от него се отделят големи колкото орех топчета. Във всяко едно се поставя плънка от сирене с копър.

Това става по следния начин: от всяко топче се разточва кръг, като леко се срязват двата му края по средата. Поставя се плънка и двата края се преплитат. Готовите соленки се оставят отново да втасат. Нареждат се в тавата за печене, мажат се с жълтък и се поръсват с черен или бял сусам. Поставят се в печката и се пекат се на 180 С около 15 минути.

Соленки със сусам и къри

Необходими продукти: 150 г масло, 150 г брашно, 1 жълтък, 150 г извара, 1 с.л. сусам, щипка къри, щипка чесън на прах, розмарин.

Начин на приготвяне: В купа се смесват брашното, изварата, маслото, жълтъка, чесъна на прах и кърито. Омесва се меко тесто, което се разточва върху равна повърхност, поръсена с брашно.

От него се изрязват кръгчета с помощта на формички за сладки. Соленките се поръсват със сусам и се поставят в намазнена тавичка. Пекат се 20 минути на 200 градуса. Когато са готови, могат да се поръсят с розмарин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest